Pojišťovnám se vyplatí podporovat odvykání kuřáků

Praha - Léčení nemocí způsobených kouřením výrazně převyšuje zisky, které státu přináší spotřební daň na tabákové výrobky. V rozhovoru pro ČT24 to uvedla lékařka Eva Králíková z první lékařské fakulty UK. Zdravotním pojišťovnám se proto vyplatí podporovat odvykací léčbu kuřáků.

„EU uvádí, že kouření v unii přijde průměrně každého občana na 300 eur za rok. Když to vynásobíme kurzem a počtem obyvatel České republiky, tak je to 74 miliard korun,“ informovala Králíková. I když loni vybral stát na spotřební dani za tabákové výrobky rekordní částku 47 miliard korun, nestačí tak tato suma na pokrytí všech nákladů spojených s léčbou nemocí plynoucích ze závislosti na tabáku.

Vzhledem k vysokým nákladům na léčení následků kouření je podle Králíkové mnohem levnější pomáhat odvykání osob závislých na cigaretách. „Je to jedna z nejefektivnějších intervencí v medicíně. Je to dokonce i levnější a efektivnější než bezpečnostní pásy nebo airbagy v autě,“ vysvětlila.

Výhodnost předcházení nemocem z užívání tabáku si uvědomují rovněž zdravotní pojišťovny. Od letošního ledna se rozhodla odvykání kuřáků podporovat největší zdravotní pojišťovna v Česku VZP, která přispívá svým klientům na skoncování se závislostí až 1000 korun. Pokud se jedná o těhotné ženy, může příspěvek dosáhnout až 2000 Kč. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR podobný postup využívá již od roku 2006, kdy začala vyplácet za tímto účelem částku 500 korun.