Pojišťovnám se lépe daří odhalovat podvody, mají lepší metody

Praha – Světové statistiky uvádějí, že každá sedmá dopravní nehoda, kterou lidé pojišťovnám nahlásí, je pokusem o pojistný podvod. V Česku počet odhalených pojistných podvodů v loňském roce stoupl o desítky procent, škody finanční ústavy počítají ve stovkách milionů. Přestože klienti při podvodech stále více riskují, detektivové jednotlivých ústavů mají stále důmyslnější metody, jak lži vypátrat.

Detektivové České pojišťovny loni odhalili pojistné podvody za 422 milionů korun, což je o čtvrtinu více než v roce 2011. „Jde o nejvyšší objem odhalených pojistných podvodů ve 186leté historii ČP. V porovnání s rokem 2010 představuje tento výsledek nárůst o 52 procent a s rokem 2009 o 76 procent,“ uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Také Allianz v minulém roce opět navýšila hodnotu uchráněných financí, které nevyplatila za podvodné pojistné události. V roce 2011 to byly škody za 102 milionů, loni za více než
110 milionů. O 26 procent se podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka zvýšil i počet prošetřovaných případů a o 40 procent počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání. ČSOB Pojišťovna loni šetřila 255 podvodů za 71 milionů Kč, zatímco rok
dříve to bylo 206 případů za 76 milionů Kč. Ve více než 50 procentech případů šlo o podvody spojené s pojištěním aut, což znamená fingované bouračky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Tuzemské pojišťovny každý rok vyřídí desítky tisíc dopravních nehod. Jenže ne všechny se staly přesně tak, jak řidiči popisují. Odhalit pojistný podvod není pro pojišťovny vždy snadné. Během let si ovšem inspektoři vypracovali řadu vodítek, která mohou na nekalé jednání klientů upozornit.

Pozornost inspektora si získá řidič, který hlásí nehody často, když nehodu nikdo neviděl, nebo jsou naopak svědci příliš horliví. Důležitým varovným signálem je samozřejmě také situace, kdy poškození na první pohled neodpovídá tomu, jak řidič nehodu popsal.

Fingovaná nehoda se tak dá poznat hned na místě. Sledují se brzdná dráha auta i pomačkané plechy. „Poškození může být větší, ale může být i menší. Třeba je udávána rychlost 80km/h a pak zjistíme, že poškození je menší a že nárazová rychlost byla třeba 30 km/h,“ vysvětlil detektiv pojišťovny Slavia. I proto mají pojišťovny speciální programy, které takovou lež odhalí. Přesně nasimulují, jak by auta po popsané nehodě vypadala. Inspektoři ale také zjišťují, zda se účastníci nehody nemohou znát.

Vůbec nejčastějším způsobem, jak vylákat z pojišťoven peníze, jsou dopravní nehody. Podle světových statistik je každá sedmá dopravní nehoda, kterou lidé pojišťovnám nahlásí, pokusem o pojistný podvod. Pracovníci finančních ústavů ale ročně odhalí i zhruba tisícovku lidí, kteří falšují vlastní úraz. Dalším poměrně častým podvodem jsou naoko vykradené byty a chaty.

Dlouhodobě nejproblematičtějším územím je podle Bohmana Praha. Nejméně se lidé naopak snažili podvádět na Zlínsku a na Vysočině. U Allianz se meziročně zvýšil počet podvodů hlavně v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a v Praze. Naopak pokles byl v krajích Středočeském, Karlovarském a hlavně Pardubickém, kde se počet případů snížil téměř o polovinu, podotkla analytička interního auditu a kontroly Allianz Ivana Glombová.