Obliba nakupování přes internet roste

Praha – V internetových obchodech už nakupovalo 91 procent českých uživatelů celosvětové počítačové sítě, přičemž necelá pětina z nich si zboží objednává pravidelně aspoň jednou měsíčně. Z výzkumu agentury Mediaresearch dále vyplývá, že téměř tři pětiny lidí pak nakupují prostřednictvím internetu několikrát ročně. Internetoví obchodníci tvrdí, že obliba internetu v Česku stále roste.

„Nejaktivnějšími uživateli internetových obchodů jsou především mladí lidé ve věku 25 až 34 let“ sdělil Jan Mazal ze společnosti Mediaresearch. Dodal, že potenciál dalšího růstu nabízí skupina 15 procent uživatelů, kteří přes internet nakupují méně často než jednou za rok. „Necelá desetina respondentů na internetu zatím nenakupovala,“ řekl Mazal.

Předloni Češi ve webových obchodech utratili 18 miliard korun, což bylo o čtyři miliardy více než o rok dříve. Za loňský rok odborníci očekávají růst na 22 miliard a letos na 27 miliard korun. Lidé na internetu pořizují především domácí spotřebiče, elektroniku a oblečení. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží, ale také pohodlí a úspora času.