O tendr ČEZu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se zajímá i společnost Westinghouse

Praha/České Budějovice - Jaderná elektrárna v Temelíně se připravuje na rozšíření o dva bloky. První developer se už přihlásil a je jím firma Westinghouse. Ta se podílela i na původní výstavbě z 90. let. Podle viceprezidenta oddělení mezinárodních zakázek společnosti Westinghouse Anderse Jacksona má společnost velkou šanci na získání tendru. Společnost se o tendr ČEZu zajímá mimo jiné i proto, že v Česku je již hotová infrastruktura, rozvodné sítě také, připravená jsou různá povolení a vyzkoušené stavební postupy.

Šance společnosti Westinghouse je podle viceprezidenta oddělení mezinárodních zakázek Anderse Jacksona veliká. Společnost nabízí nejmodernější technologie, které nedokáže nabídnout nikdo jiný. Dále díky strategii „kupujeme tam, kde stavíme“ zaručuje společnost, že podstatná část nákladů na výstavbu zůstane v Česku díky oslovení domácích podniků. Výstavba tedy zajistí, že se objeví i nová pracovní místa a české podniky si budou moci udělat dobré jméno.

České firmy se mohou stát obchodními partnery i pro další projekty

Rozhovor s Andersem Jacksonem (zdroj: ČT24)

Česká republika je jedním z prvních současných evropských projektů, která společnost Westinghouse plánuje. Dodavatelé tak mají velkou šanci, že budou osloveni i později, až bude společnost stavět v zahraničí. „Mluvili jsme s několika podniky. Je sice ještě brzo, vzhledem k tomu, že tendr ČEZu je starý sotva pár dní, ale představu už máme,“ konstatoval Jackson. Osloveni byli například Škoda Energo nebo Škoda JS. Ale vyzkoušet hodlá společnost ještě mnohem víc společností. „Dáme jim šanci zúčastnit se projektu,“ dodal.

Ve světě „atomové energie“ je běžnější právě rozšíření už fungujících elektráren. Podobný postup jako v Čechách je patrný na celém světě. Infrastruktura je totiž hotová, rozvodné sítě také, připravená jsou různá povolení, vyzkoušené stavební postupy a tak dále. Stavění na zelené louce se musí zaplatit. To je jedním z důvodů, proč se Westinghouse o tendr ČEZu zajímá.

Společnost Westinghouse plánuje další slibné projekty například v Británii, kde společnost pokročila s licenčním řízením, a doufá, že obsadí část trhu. A dobré vyhlídky jsou i v bývalé východní Evropě, především v Litvě, Polsku, Maďarsku. Tyto státy totiž také plánují výstavbu jaderných elektráren. Společnost Westinghouse však působí i jinde ve světě. 

Atomová energie zažívá ve světě renesanci

Krize se však dotkla i této společnsoti. Některé projekty se odložily, jiné zas zpožďovaly. Westinghouse ale spíš získal, neboť počet nových zakázek byl ohromný. „Nejdůležitějšími trhy jsou pro společnost Amerika a Evropa, kde máme nejvíc zaměstnanců. V Evropě asi třetinu a zbytek ve Státech. A na obou světadílech teď nabíráme nové lidi - kolem 1500 zaměstnanců za poslední rok,“ popsal situaci společnosti Jackson.

Po katastrofě v Černobylu zažila atomová energie úpadek. Ale teď, za posledních pár let, se situace obrátila a společnosti zažívají atomovou renesanci. Podle Jacksona se lidé jádra sice obávali, ale nyní vidí, že atomové elektrárny mohou fungovat dobře a bez nehod. Dalším důvodem jsou náklady, protože ostatní zdroje jako uhlí, ropa nebo plyn se stále zdražují. „Přílišná závislost na nich může být pro některé státy nebezpečná,“ dodal Jackson. Hlavním důvodem je ale podle něj to, že všichni se bojí globálního oteplování a chtějí snižovat emise oxidu uhličitého.