Numismatiky výkyvy cen zlata netrápí

Praha – V Česku podléhá kouzlu zlatých a stříbrných mincí stále více sběratelů. Pro někoho je to koníček, pro jiného zase investice. A možností, jak investovat do drahých kovů, je několik – lidé si mohou koupit slitky, mince nebo medaile. Výhodou zlaťáků je, že tolik nepodléhají výkyvům na burze.

Například Alena Hrdá zasvětila mincím celý život. Desítky let pracovala v České národní bance, kde byla u jejich vzniku od začátku do konce – od návrhu konkrétního výtvarníka až po samotný prodej. Stala se z ní vášnivá sběratelka. Ve své sbírce má stovky cenných kousků ze zlata i stříbra. Jednoduchá rada pro začínající investory ale podle ní neexistuje. 

sběratelka Alena Hrdá

„Mince zrají jako víno, nemůže se říct, že čím starší tím lepší. Ale vždycky záleží na námětu, na počtu mincí, které byly vyrobeny, kdo je dělal, kdo je navrhl, jak se o ně dotyčný staral.“

Podle člena představenstva společnosti Zlaťáky.cz Jana Žáka je výhodou i to, že hodnota numismaticky sběratelských mincí nezávisí na propadu ceny zlata. Pokud si tedy někdo pořídí minci za 15 tisíc korun, má jistotu, že ji neprodá pod cenou. Naopak – může na ní vydělat od jednotek po desítky procent. A to v závislosti na stáří a kvalitě kusu. 

Pro zkušenější sběratele se doporučují staré mince. Naopak pro ty, kdo s investováním teprve začínají, jsou vhodnější ty nové. Nabízejí totiž atraktivnější zhodnocení. Nově vydané zlaté mince lze koupit od 15 do 40 tisíc korun. Ty staré ale klidně i za miliony. Stříbro vyjde levněji – nová mince stojí od pětistovky výš, starší už jde do tisíců. 

Ekonomika ČT24: Numismatika jako byznys (zdroj: ČT24)

Všechny vydává Česká národní banka. „Vydáváme ročně řádově desítky tisíc kusů stříbrných mincí a tisíce kusů zlatých mincí. To představuje ročně něco kolem tuny stříbra a několik stovek kilogramů zlata,“ vysvětluje expert emise peněz České národní banky Jaroslav Moravec. 

Nejnovější vydanou zlatou mincí je Jizerský viadukt na trati Tanvald–Harrachov 2014 z cyklu Mosty České republiky. Náročnější sběratelé si mohou pořídit ale i starší a hodnotnější kousek, třeba minci s názvem Karel IV. – Nové Město pražské.