Nezbavujte se bytů v Praze, radí odborníci

Praha - Evropský trh se nemovitostmi letos zpomalí, v Praze tomu ale podle průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers tak rozhodně nebude. Pražský trh je poměrně stabilní, globální finanční krize a následná zhoršená dostupnost úvěrového financování se na něm podepsaly méně než na trzích dalších evropských zemí. Odborníci proto radí, domů a bytů se rozhodně nezbavujte, jednoznačně se je teď vyplatí držet. Ještě nedávno přitom pro Prahu platilo doporučení "nakupovat".

„Hodnocení Prahy ukazuje, že jde o poměrně stabilní lokalitu na celkově problematickém realitním trhu. Až dojde k ozdravení trhu, narovnání míry výnosů z nemovitostí by mělo potvrdit, že Praha bude vnímána jako výhodná příležitost pro investory a developery,“ myslí si Glen Lonie, partner odpovědný za poradenství v oblasti nemovitostí v PricewaterhouseCoopers. V Praze je na rozdíl od zbytku Evropy stále poměrně vyrovnaná nabídka s poptávkou, což v kombinaci s tím, že developerské společnosti kvůli finančním obtížím pozastavily realizaci řady projektů, dává Praze velkou šanci na brzké oživení trhu.

Praha je ale v evropském měřítku výjimkou. Experti z řad investičních firem, developerů, bank a realitních agentur se shodují v tom, že rok 2009 bude pro Evropu těžký. Na trhu nemovitostí bude nadále nedostatek nejen vlastních zdrojů financování, ale také úvěrového financování. Kdy se situace obrátí, si zatím nikdo netroufá odhadovat.