Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla, firmám chybí stále více lidí

Nezaměstnanost v Česku v dubnu potřetí v řadě klesla, z březnových 4,8 procenta se dostala na 4,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Bez práce bylo ke konci měsíce 327 199 lidí, což byla nejnižší dubnová hodnota od roku 2008. Počet volných míst se opět zvýšil, a to na 159 072. Z jednotlivých krajů má nejnižší nezaměstnanost Plzeňský, kde činí 2,7 procenta.

Pokles nezaměstnanosti oproti loňsku byl ještě výraznější. V dubnu 2016 totiž činila 5,7 procenta. Počet lidí bez práce klesl meziměsíčně o 28 913, a meziročně dokonce o 87 761. Pomohla k tomu podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové dobrá kondice tuzemské ekonomiky i jarní sezonní práce, které jsou již v plném proudu.

V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by tak mohla nezaměstnanost ještě dále klesat.
Kateřina Sadílková
generální ředitelka Úřadu práce ČR

Ve více než polovině krajů se nezaměstnanost v dubnu dostala pod celorepublikový průměr. Nejlépe si vedl Plzeňský kraj, kde klesla na 2,7 procenta. Praha, Královéhradecký a Pardubický kraj skončily společně na druhém místě s tříprocentní nezaměstnaností. Naopak nejvyšší podíl lidí bez práce měl se sedmi procenty Ústecký kraj, ale i u něj nezaměstnanost oproti březnu klesla.

Firmy hledají zaměstnance stále obtížněji

V tom, koho firmy hledají, se toho v posledních měsících příliš nemění. Na prvním místě jsou stále pomocní pracovníci do výroby, kvalifikovaní dělníci, kováři a nástrojáři. V top desítce i nadále zůstávají řidiči, pracovníci ostrahy, kuchaři a řemeslníci. Z pohledu nabízených minimálních mezd jsou na prvním místě řidiči a ti jsou nedostatkovou profesí v podstatě ve všech regionech země.

obrázek
Zdroj: ČT24

Množství pracovních nabídek roste i v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností, kde ještě existuje nepochybně určitý prostor ke snížení nezaměstnanosti. Prostor k dalšímu poklesu nezaměstnanosti za celou Českou republiku je však podle analytiků už omezený. „A to přestože v některých městech a okresech s nadprůměrnou nezaměstnaností existuje docela silná nabídka volných pracovních míst. Je otázkou, nakolik je tato nabídka práce nezajímavá z titulu nízkých nabízených mezd a nakolik jen koliduje se stávající sociální sítí, respektive s příspěvkem na bydlení,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Například Kopřivnická automobilka Tatra shání sto nových zaměstnanců, převážně do dělnických profesí, sdělil mluvčí společnosti Tatra Trucks Andrej Čírtek. Automobilka, která má aktuálně 1350 zaměstnanců a dalších více než 600 v dceřiné firmě Tatra Metalurgie, loni počet svých pracovníků zvýšila o 350.

„Na trhu práce hledáme především pracovníky do výroby. Zejména obráběče, seřizovače, obsluhu CNC strojů, frézaře, montážní dělníky a podobně. Podmínkou pro přijetí je kromě odbornosti a prokazatelné praxe také ochota pracovat ve směnném provozu,“ uvedla personální ředitelka firmy Kateřina Nogolová.

Zvyšování stavu zaměstnanců souvisí s růstem výroby. V loňském roce Tatra vyrobila 1326 aut, což bylo meziročně o 56 procent více. „Letos dle plánů poroste výroba v podobném tempu. Automobilka modernizuje výrobní linku. Plánují se masivní investice i do vlastního areálu tak, aby pracovní prostředí bylo pro zaměstnance co nejpřívětivější,“ uvedl Čírtek.

Firma věří, že se jí podaří najít dostatek lidí, přestože najít kvalifikovanou pracovní sílu je v Moravskoslezském kraji v poslední době stále těžší. Zaměstnavatelé zde totiž letos sháněli na 11 tisíc lidí. Potíže hlásili kvůli nedostatku pracovníků hlavně v obsazování technických profesí.

Podíl nezaměstnaných osob
Zdroj: ČT24/MPSV

Žádaní jsou zedníci

Češi mají z řemeslníků nyní největší zájem o služby zedníků, vyplývá z březnových údajů serveru Poptávej.cz, který sdružuje poptávky po službách i zboží. Letos v březnu bylo podle serveru zadáno na českých poptávkových systémech přes 20 tisíc poptávek v hodnotě 3,5 miliardy korun. Z toho zhruba 11 tisíc bylo zaměřeno na řemeslníky s důrazem na stavební
práce, 15 procent tvořily poptávky přímo po zednících.

„Vedle nejžádanějších zedníků je velký zájem o truhláře, pokrývače, malíře a podlaháře,“ uvedla marketingová ředitelka Poptávej.cz Lada Kurážová. Nabídky pro truhláře tvořily 12 procent poptávek, u zbylých řemeslníků se podíl pohyboval v jednotkách procent.

K zájmu o stavební práce mohou přispívat aktuální nízké úrokové sazby hypoték a úvěrů stavebních spořitelen, které lidé podle odborníků používají často na rekonstrukce bytů a domů. Podle České bankovní asociace domácnosti letos v březnu čerpaly úvěry na bydlení za 31,9 miliardy korun, což bylo meziročně o 16,4 procenta více.

Pracovníci ve stavebnictví patří také podle aktuální zprávy Úřadu práce ČR k nejžádanějším profesím mezi zaměstnavateli. V plném proudu jsou sezonní práce, takže firmy nabízejí i brigády.

Zednické práce
Zdroj: ČT24

„Nízká nezaměstnanost tedy dále profituje z velmi dobré ekonomické situace. Očekáváme, že v prvním čtvrtletí ekonomika vzrostla o jedno procento. Ve srovnání s loňským rokem rychlejší ekonomický růst pak bude mít za důsledek pokles podílu nezaměstnaných na průměrných 4,1 procent v letošním roce,“ říká ekonom Komerční banky David Kocourek.

Je velmi pravděpodobné, že v rámci evropských žebříčků si Česko i nadále udrží první místo jako země s nejnižší nezaměstnaností v EU, dodává Dufek.