Nepřízeň počasí žene ceny obilí vzhůru

Praha - Ceny obilí letí vzhůru. Na vině je hlavně extrémně teplé a suché počasí - podle statistik zřejmě nejhorší za posledních 36 let. Kvůli tomu vzrostla cena evropské pšenice až na 250 eur za tunu. A podle odborníků bude hůř. Připlatit bychom si tak brzy mohli za mouku i pečivo.

Ještě před rokem jsme platili za jeden kilogram mouky 8 korun. Vlna veder a požárů v Rusku a Ukrajině a následné omezení vývozu se ale podepsaly na prudkém zdražování. V prosinci minulého roku už stálo kilo mouky přes 10 korun. Počasí zemědělcům v Evropě ale stále nepřeje. „Podle dostupných modelů, které máme teď k dispozici, to vypadá, že v průběhu nadcházejících 2 až 3 týdnů bude nad většinou západní i střední Evropy pokračovat spíše srážkově podprůměrné počasí, a tedy to nebude příliš svědčit obilovinám,“ upozornil metorolog ČT Michal Žák.Současné situaci nepomohou ani Spojené státy, kde je na rozdíl od Evropy silně podmáčená půda.

Nepřízeň počasí tak nejspíš i letos požene ceny obilí nahoru. Prognózy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) přitom počítají s tím, že zájem o obilí poroste. „Předpověď dlouhodobého trendu je velmi náročná, ale pokud se scénáře z minulého roku zopakují, tak určitě to budeme pociťovat i v ČR s nárůstem cen potravin,“ varoval ředitel české pobočky Saxo Bank karol Piovarcsy.

Ceny obilí rostou (zdroj: ČT24)

Nejhorší situace je konkrétně u pšenice. Té jarní farmáři vyseli zhruba polovinu oproti loňskému roku. U kukuřice je situace podobná – navíc dochází k rapidnímu snižování zásob. Jsou ale i komodity, které mohou na současném vývoji těžit. „Komodity, jako jsou řepka olejka, které se dají vysadit později, protože farmáři si počkali právě na toto období, které jim indikuje počasí na letní sezónu. Ne, ale že by měly vyšší cenu, ale že jich bude dostatek,“ podotkl Piovarcsy.

Ke zvyšování cen krom nepřízně počasí ale přispívá i drahá ropa, jejíž cena se stále drží v blízkosti 100 dolarů za barel. Ta se totiž promítá do cen pohonných hmot, které musí zemědělci nakupovat, aby svá pole obdělali i do nákladů na přepravu zemědělských komodit.