Německo chystá 30 miliard eur na podporu ekonomiky

Berlín - Německo chce vydat 30 miliard eur na pomoc domácí ekonomice. Včera večer to řekl německý ministr hospodářství Michael Glos. Největší evropská ekonomika se potýká s poklesem poptávky a v posledních měsících se dostala až na pokraj hospodářské recese. Vláda Angely Merkelové by se měla návrhem zabývat příští středu. Pokud se jej podaří schválit, chce země peníze využít hlavně na podporu investic.

„Se souborem podpůrných opatření bychom se mohli dostat ke 30 miliardám eur,“ řekl Glos. Podpory by se mohl dočkat automobilový sektor či stavební obnova, počítá se ale rovněž s daňovými úlevami, jichž by mohly podniky využít k odpisům části investic.

Německo směřuje do recese

Vláda pracuje na podpůrných opatřeních kvůli narůstajícím dohadům o blížící se recesi německé ekonomiky. Problémy vykazují téměř všechny klíčové hospodářské ukazatele. Firmám ubývají zakázky a nálada mezi podnikateli se rychle zhoršuje. Hospodářství kleslo ve druhém čtvrtletí o půl procenta. Šíří se také obavy, že finanční krize tvrdě zasáhne německé podniky a způsobí v největší evropské ekonomice růst nezaměstnanosti.

500 miliard eur na boj s finanční krizí 

Právě kvůli finanční krizi schválila německá vláda záchranný plán za 500 miliard eur, který bude využit na podporu bankovního sektoru. Cílem je obnovit důvěru ve finanční systém, kancléřka Angela Merkelová a někteří další politici ale chtějí, aby se pomoc dostala až k obyčejným lidem.

Vláda se snaží sestavit záchranný balík v objemu 25 miliard eur. Počítá se třeba s tím, že se až dva roky nebude platit daň z automobilů, které produkují minimum škodlivých emisí. Takové opatření by mělo nejvíce pomoci právě automobilkám, které teď mají potíže s odbytem.

Svou roli při schvalování podpůrných opatřeních hrají i politické otázky. Příští rok se budou v Němekcu konat parlamentní volby, takže vláda chce mít ekonomiku v co nejlepším stavu.