Nečas: Daň z finančních transakcí poškodí EU, obrátíme se na soud

Praha - Daň z finančních transakcí poškodí ekonomiku EU, uvedl premiér Petr Nečas, který se neváhá obrátit i na Evropský soudní dvůr. „Pro nás je důležité, abychom zabránili tomu, že zavedení této daně poškodí jednotný trh finančních služeb v rámci EU. V některých případech může poškodit i ty členské země EU, které se k dani nepřipojily,“ uvedl Nečas. Daň by měla začít platit od příštího roku, vynést má 35 miliard eur ročně (asi 900 miliard korun).

Uvažovaná daň z finančních transakcí, která nebude zavedena globálně, poškodí ekonomiku Evropské unie a učiní ji méně konkurenceschopnou v oblasti finančních služeb, uvedl premiér Petr Nečas. Nevylučuje, že se Česko kvůli dani obrátí i na Evropský soudní dvůr. 

Pokud by podle něj například obchodovaly česká a švédská banka s dluhopisy země, ve které je daň zavedena, tak by transakce podléhala této dani. Český správce daně by byl povinen daň vydat a poslat ji do dané země. „To je věc, která je pro nás velmi těžko akceptovatelná. My tady máme pozici velmi ostražitou. Pozici, která nevylučuje i některé razantnější kroky, jako například i kroky ve vazbě na Evropský soudní dvůr,“ dodal Nečas.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na dnešní schůzce s premiérem Petrem Nečasem označil jejich společné jednání za „kvalitní“. Shodli se přitom v několika zásadních bodech – nutná je podle nich zodpovědná fiskální politika, ale i růst konkurenceschopnosti zemí EU a zároveň unie jako celku. Právě to je podle nich jedinou cestou, jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností a oživit evropskou ekonomiku. 

Barroso: Obavy všech zemí bereme za své

Jednání se ovšem týkalo i zavedení daně z finančních transakcí, k níž má česká vláda skeptický postoj. „Bojíme se, aby tento systém zdanění nepoškodil jednotný vnitřní trh, a obáváme se také o země, které se této posílené spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí nezúčastní,“ konstatoval Nečas. Barroso na to odvětil, že obavy všech zemí bere Brusel za své.

Plány na celoevropské zavedení daně ztroskotaly kvůli odporu Británie a Švédska

Evropská komise navrhla zavedení daně z finančních transakcí v 11 členských zemích Evropské unie v polovině února. Prostřednictvím této daně se mají banky podílet na nákladech souvisejících s finanční krizí. Daň by měla začít platit od ledna příštího roku. Plány na celoevropské zavedení daně ztroskotaly především kvůli odporu ze strany Británie a Švédska. Ani Česká republika se do projektu nehodlá připojit.  

Opatření bude mít pravděpodobně formu daně z přidané hodnoty na mezibankovní obchody s cennými papíry. Nemělo by se týkat produktů pro drobné klienty, jako jsou například hypotéky a úvěry. Daň z finančních transakcí bude zavedena v Německu, Francii, Rakousku, Belgii, Estonsku, Řecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Slovinsku a na Slovensku. Tyto země se nyní budou muset shodnout na podrobnostech daně. Evropská komise navrhuje, aby sazba daně na obchody s akciemi a dluhopisy činila 0,1 procenta.