Lidé měli loni o rekvalifikace menší zájem, protože si mohli vybírat z více volných míst

Z městského strážníka svářečem, z marketingové specialistky pracovnicí v sociálních službách. Dva příklady rekvalifikace. Loni nastoupilo do rekvalifikačních kurzů 22,5 tisíce lidí, o dvě pětiny méně než o rok dříve. Se zlepšující se formou české ekonomiky a rostoucí nabídkou volných míst se zájem o změnu profese snižoval.

David Čoka dříve pracoval u městské policie. Nyní je bez práce dva měsíce a už se rekvalifikuje na svářeče. Dostal nabídku od úřadu práce, kterou považoval za dobrou. „Jak dneska všichni víme, tak se vyplatí pracovat jako svářeč, protože je to i dobře ohodnocené,“ říká. 

Během školení už dokonce dostal i nabídku práce. Právě v Moravskoslezském kraji, kde se teď učí, byl loni o rekvalifikace největší zájem. Přes úřad práce je tu absolvovaly skoro čtyři tisíce lidí.

Události: Loni se rekvalifikovalo méně lidí (zdroj: ČT24)

Místo marketingu péče o seniory

Lenka Svobodová už má kurz za sebou. Teď již skoro dva roky pracuje v pražském stacionáři, kde se stará o seniory. Svůj obor změnila úplně. Předtím pracovala 22 let v marketingu. Firma se ale stěhovala na Slovensko.

Dostala jsem nabídku na stáž tady ve stacionáři, mně se to zalíbilo a paní vedoucí mi nabídla místo, říká Svobodová. Život se jí tak vlastně převrátil a začala dělat něco úplně jiného.

Jen v Praze a Středočeském kraji prošlo stejným kurzem jako ona zhruba 600 lidí za poslední čtyři roky.

Marketingový ředitel a lektor společnosti primakurzy.cz Lukáš Pavelka říká, že lidé mohou v kurzech začít opravdu z ničeho a změnit kompletně své pracovní uplatnění. 

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lze pokles rekvalifikovaných osob přičíst i zvýšení nabídky volných pracovních míst.

Rekvalifikace by ale podle analytičky NextFinance Markéty Šichtařové měly právě nyní začít být zajímavé. Míra nezaměstnanosti je minimální, což značí velké přehřívání trhu práce.

„S budoucím a ne již příliš vzdáleným okamžikem opětovného nárůstu nezaměstnanosti rekvalifikace opět naberou na důležitosti,“ uvedla Šichtařová pro agenturu ČTK. Lepší je podle ní rekvalifikaci řešit předem než v situaci, kdy již člověk práci ztratí.