Letos končí lhůta, kdy mají družstva povinnost převést byty do osobního vlastnictví

Události: Převod bytů do osobního vlastnictví (zdroj: ČT24)

V Česku zůstává kolem 300 tisíc družstevních bytů. Jen do konce letoška pak má většina družstev povinnost převést zájemcům nemovitost do osobního vlastnictví. Řada jich ale lhůtu prodlužuje, i kvůli koronaviru.

Žádosti o převod bytu do osobního vlastnictví v hlavním městě přicházejí na katastr nemovitostí v Praze. „Od začátku roku evidujeme zhruba 550 řízení, ve kterých družstva převádějí na své členy bytové jednotky,“ řekl ředitel úřadu Lubomír Klučka.

Změnit kolonku družstevní na osobní vlastnictví je ze zákona možné do konce letošního roku – převody byly možné původně jen do roku 1995, ale lhůta se dotčeným lidem, kteří si o ně zažádali, prodloužila. Příští rok už bytová družstva tuto povinnost nemají.

Aby bylo možné byt převést, musí být zaplaceny všechny závazky vůči družstvu.

Některá družstva lhůtu prodlužují

Katastrální úřady mají teď kvůli koronaviru otevřeno jen omezeně. I proto Klučka doporučuje poslat podání poštou, nebo elektronicky.

A kvůli pandemii pak řada družstev umožní převod bytů i později, tedy nad rámec zákona. „Řada družstev přijala usnesení, že převody budou moci pokračovat i po roce 2020,“ řekl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil. 

V Česku je nyní kolem 300 tisíc družstevních bytů, necelá polovina oproti začátku 90. let. V roce 1991 jich tak bylo 698 tisíc, o deset let později 652 tisíc. Ale v roce 2011 již jen 385 tisíc.

Největší zájem o převod bytů byl dlouhodobě v Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci, nebo Zlíně. Naopak na Ústecku a v Moravskoslezském kraji je zájem minimální. Pokud obyvatelé upřednostňují družstevní byt před vlastním, nenastane pro ně od nového roku žádná změna. Družstva budou fungovat dále. V Česku jich je 8,5 tisíce.