Letních brigád je letos víc, i tak se o místa bojuje

Nabídka vhodných prací pro přivýdělek se začíná zužovat s tím, jak ubývá počet týdnů do letních prázdnin. Právě studenti středních a vysokých škol často vyhledávají částečné přivýdělky během prázdninového volna. Zájemci jsou ale i z řad seniorů nebo nezaměstnaných. Průměrně si brigádníci v Česku vydělají zhruba osmdesát korun za hodinu.

Události ČT: Na hledání brigády je nejvyšší čas (zdroj: ČT24)

Stabilní a nejvyšší je zájem firem o výpomoc ve službách nebo administrativě. V kancelářích by měla na brigádě letos pracovat podle ankety inzertního serveru hned třetina středoškoláků. Nejčastěji pomohou v kancelářských pracích nebo při zpracování dat. Nabídka volných brigádnických pozic je stále poměrně široká pro ty, kdo zvládnou řemeslnické práce, víc volných míst je i v gastronomii.

Téměř devadesát procent studentů si shání práci hlavně kvůli penězům. Pokud by ale našli uplatnění v oboru, který studují, hned polovina by jich byla ochotná pracovat zadarmo. Konkurenci jim ale dělají i starší lidé. „Je zájem ze stran zejména nezaměstnaných, takže i na brigádním trhu je boj o místa,“ uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá.

Podle jedné personální agentury kolem sedmi a půl tisíce brigád se obsadilo v dubnu, dalších odhadem přes osm tisíc pracovních míst se tu rozdělí do konce května. V červnu už začíná být na trhu s brigádami hodně těsno. „Jde o místa na poslední chvíli. Firmy v tom případě řeší, že jim někdo z brigádníků vypadne, nebo zjistí, že potřebují víc kapacit,“ uvedl analytik Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Vyžadujeme: Chuť do práce a potravinářský průkaz

Nejběžnějšími brigádami hlavně v Praze jsou práce v supermarketech. Denně jsou v nich potřeba desítky lidí a místo jde sehnat téměř z hodiny na hodinu. Hlavní město je obchody s potravinami přeplněno. Hodinové ohodnocení nicméně není příliš velké. Mezi časté brigády patří také práce ve skladu - vybalování a zakládání zboží. Zatímco při práci s jídlem musí mít brigádník platný potravinářský průkaz, pro skladnickou práci nic takového nepotřebuje. Potravinářský průkaz vystaví po zdravotní prohlídce lékař za zhruba sto korun.

Šance mají studenti i jiní zájemci o brigády nejen na internetu, ale i v pracovních agenturách. Denně si tam chodí pro brigádu a pro výplatu peněz desítky lidí. Zdejší pracovník se seznámí se zkušenostmi zájemce o práci a potom mu nabídne možné varianty. Na pracovním výkazu pak najdou informace o tom, od kolika do kolika hodin brigáda probíhá, kdo je vedoucí zaměstnanec a také mapu s určením místa. Při brigádě si pak člověk osvojí základní pracovní návyky a seznámí se pracovními postupy. Kdo se dostane do výdeje zboží ze skladu, dozví se, jak zboží zákazníkovi předat, že má udržovat oční kontakt, dát příbalový leták a samozřejmě poděkovat za nákup. Ve skladech nicméně čeká hodně práce na brigádníky hlavně v období Vánoc.

Teď před letními měsíci sice ještě některé volné pozice pořád zůstanou, ty lepší už ale budou přebrané i přesto, že podle odhadů letos díky oživení trhu vzrostl počet brigád až o deset procent. Komu by ale utekla příležitost doma, může se poohlédnout ještě v zahraničí.