Lafontaine: Euro? Katastrofa, zrušme ho

Berlín – V Evropě zní stále častěji kritika vůči evropské měně. Návrat Německa k marce je třeba hlavním bodem programu nové politické strany Alternativa pro Německo (AfD). Nyní se ozval i německý levicový opoziční politik Oskar Lafontaine. Podle něj je třeba začít uvažovat o zrušení eura. Právě Lafontaine přitom vedl resort financí v době, kdy byla evropská měna přijata. Česko se v nejbližších letech členem eurozóny nejspíš nestane. Podle prezidenta Miloše Zemana by mohlo být euro zavedeno do roku 2017, guvernér ČNB Miroslav Singer na to ale odvětil, že tomu nenasvědčuje volební cyklus.

Bývalý německý ministr financí varoval, že současný kurz „vede ke katastrofě“ a situace se „z měsíce na měsíc zhoršuje“. Krizí zasažené jihoevropské země, včetně Francie, podle něj budou dříve nebo později „nuceny bojovat proti německé nadvládě“.

Německý exministr financí upozornil, že problémoví členové eurozóny nemají možnost devalvovat své měny. Právě to by jim mohlo pomoci vyrovnat se s ekonomickou krizí, kvůli které se propadli do recese.

Kromě návratu k měnovému systému před zavedením eura navrhuje Lafontaine také restrukturalizaci evropského bankovního systému a přísnější kontrolu věřitelů.

Lafontaine přitom svůj názor obrátil o 180 stupňů. V roce, kdy bylo euro zavedeno, jej totiž obhajoval, co to šlo. Kritici ho dokonce označili za „nejnebezpečnějšího muže“ poté, co začal volat po konci národního státu ve prospěch sjednocené Evropy. Krize eura ho nakonec ale přiměla postoj k evropské měně změnit.

Česko se zatím do zavedení evropské měny nehrne

Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, ale je na tom lépe než řada zemí eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, které ovšem není „problémem dnešního dne“.

Miroslav Singer
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

„Rozhodnutí záleží na politické debatě a nevidím v tuto chvíli jako důvod do eurozóny spěchat. Ale je to primárně politický problém,“ uvedl guvernér ČNB Singer. Příští rok se budou konat volby do Poslanecké sněmovny. Na to, aby ČR mohla mít euro k 1. lednu 2018, by měla podat přihlášku do eurozóny do jara roku 2015. Navíc zásadnější rozpočtová opatření vláda většinou tvoří podle guvernéra ve druhém a třetím roce svého vládnutí. „Ta mechanika volebního období mě tak vede spíš ke skepsi,“ dodal guvernér.

Podmínky pro přijetí eura: 

-       Udržení deficitu veřejných financí pod 3 procenty HDP

-       Veřejný dluh pod 60 procenty HDP

-       Cenová stabilita

-       Dalšími kritérii stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu

Nejen euro, nýbrž celý projekt evropské integrace má problémy

Britský premiér David Cameron už v lednu slíbil, že pokud bude v parlamentních volbách v roce 2015 znovu zvolen, pokusí se nově dojednat podmínky britského členství v EU a vypíše referendum o setrvání Spojeného království v EU.

Bývalý britský ministr financí Nigel Lawson tento týden prohlásil, že by Británie měla Evropskou unii opustit. V pondělním vydání deníku The Times napsal, že opuštění jednotného trhu by pro Británii podle jeho domněnek mělo „pozitivní ekonomickou výhodu“ a hospodářské zisky by podstatně převážily nad náklady.