Kuba láká zahraniční investory, zájem má hlavně Rusko a Čína

Havana - Kuba chce nastartovat své hospodářství, které loni vykázalo horší výsledky, než mají rozvojové země. Jeden z posledních států světa ovládaný totalitním režimem plánuje hlavně přilákat zahraniční investory, a to například prostřednictvím právě probíhajícího mezinárodního veletrhu v Havaně. „Jsme přesvědčeni, že zahraniční kapitál je pro náš hospodářský rozvoj velmi důležitý a prostřednictvím veletrhu v Havaně bychom chtěli oslovit co nejvíce investorů,“ řekl kubánský ministr pro zahraniční investice Rodrigo Malmierca.

Zatím mezi nejznámější kubánské vývozní artikly patří rum a doutníky, ostrovní stát by se ale rád prosadil i v odvětvích jako biotechnologie, obnovitelné zdroje energie a telekomunikace. Až do soboty se proto budou v hlavním městě Kuby prezentovat zástupci ze šedesáti zemí světa.

Nejvíce jich přijelo ze zemí, které měly i dříve ke Kubě blízko: například z Ruska, Kazachstánu, Číny, ale i z Brazílie. „Kubánské hospodářství má projít modernizací a investovat tady pak bude těžší, protože se budeme muset prosadit i mezi konkurencí třeba z Číny,“ řekl zástupce ruské společnosti GAZ Leonid Dolgov. A význam Kuby neopomíjí ani Číňané: Kuba teď představuje bezpečné místo, co se týče investičních příležitostí a čínští podnikatelé to vědí. Proto jsme se sem přijeli podívat, abychom získali informace, přesvědčili se o záměrech místních politiků a mohli investovat co nejlépe," dodal jeden z čínských zástupců na veletrhu Fernando Xue.

Kuba láká zahraniční investory, zájem má hlavně Rusko a Čína (zdroj: ČT24)

Že se jedná o perspektivní obchodní destinaci, demonstruje kubánský režim i tím, že se před rokem pustil do monstrózního projektu ve městě Mariel. Podle CNN tam má za téměř miliardu dolarů vyrůst nový přístav s takzvanou zónou volného trhu. Přístav Mariel má pojmout i nejnovější obří kontejnerové lodě, zaměstnat stovky místních lidí a rozproudit jinak bídnou ekonomiku. Na stavbu přístavu Mariel dohlíží samotný Fidel Castro a hlavně pak jeho bratr a nynější prezident země Raúl Caustro.

Kuba reaguje na čilejší ruch v Panamském průplavu

Vznik přístaviště Mariel má ulevit vytěžovanému a zastarávajícímu přístavu v Havaně. Zdejší zátoka se totiž má přeměnit na velkolepé turistické a rekreační středisko. Vybudováním obchodní zóny v přístavu Mariel kubánská vláda reaguje také na rozšíření Panamského průplavu. Zdejší mořské cesty jsou díky tomu více vytěžované a to nutí vlády okolních států budovat větší přístavy, které jsou schopny pojmout větší lodě. Přístav Mariel by měl být schopný přijmout dvakrát až třikrát více lodí než přístaviště v Havaně. Rozvoj místní ekonomiky umožní kromě přístavu také zvláštní ekonomická zóna, která v jeho okolí vznikne jako první svého druhu na ostrově.