Italský bankovní sektor trpí, 300 tisíc zaměstnanců vyšlo stávkovat

Řím - V Itálii stávkují zaměstnanci bank. Do práce jich dnes nešlo přes tři sta tisíc. Protestují tak proti chystanému propouštění v sektoru na pozadí finanční krize. Podle posledních statistik je v Itálii nejvyšší nezaměstnanost od roku 1977 a bez práce je osm z deseti lidí do 25 let.

Giovanni Diana, obyvatel Říma

„Banky jsou bohaté, ale jejich zaměstnanci jsou spíše chudí. A teď, kvůli automatizaci a novým systémům, se banky zbavují řady svých pracovníků a lidi přijímají jen na dobu určitou.“ 

Podle redaktora italské veřejnoprávní vysílací stanice RAI Josefa Kašpara se do stávky zapojilo přibližně 70 procent zaměstnanců bank. „Dá se říci, že stávka měla velký úspěch,“ dodal. Pracovníci finančních institucí stávkují v Itálii poprvé po 13 letech. Nelíbí se jim zejména změny pracovních podmínek a rušení pracovních míst. Odbory navíc varují, že pokud se situace nezlepší, jsou připraveny stávkovat znova a tentokrát po delší dobu.

Skupina bankovních věřitelů ABI totiž loni v září pozměnila podobu dohody s odbory o pracovních podmínkách zaměstnanců. Hodlá ji prosadit v polovině příštího roku, kdy dosavadní kolektivní dohoda vyprší. Podle Reuters dala textem jasně najevo, že chce kvůli dopadům krize výrazně snížit náklady na pracovní síly. 

Méně pracovníků, větší automatizace

Banky se podle Kašpara snaží své klienty přimět k tomu, aby více využívali služeb call center a internetového bankovnictví, a ony by tudíž nemusely dávat tolik peněz na mzdy pro zaměstnance na pobočkách. „Chceme udržet současnou úroveň pracovních sil v bankovním sektoru a žádáme, aby se na národní úrovni uzavřela férová dohoda,“ prohlásilo vedení odborového svazu v bankovnictví FABI. 

Komentář Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)

Italská nezaměstnanost přitom v září stoupla na nový rekord 12,5 procenta. Analytici však očekávali spíše pokles. Zářijová čísla vzešla z předběžných údajů, které zveřejnil místní statistický úřad ISTAT. 

Itálie je třetí největší ekonomika eurozóny, potýká se ale s vleklou recesí, která trvá od poloviny roku 2011. Většina analytiků je však optimistická a věří, že se země vydala na cestu k oživení.