Italská banka Monte dei Paschi propustí pětinu zaměstnanců

Italská banka Monte dei Paschi di Siena v příštích pěti letech v rámci restrukturalizace propustí pětinu zaměstnanců, sníží počet poboček a zbaví se špatných úvěrů za 28,6 miliardy eur (746,1 miliardy korun) a některého vedlejšího majetku. Restrukturalizace má pomoci banku vrátit do zisku a je součástí dohody o státní pomoci v objemu 5,4 miliardy eur, kterou tento týden schválila Evropská komise, uvedla agentura Bloomberg.

Banka plánuje zrušit 5500 pracovních míst. Počet poboček se sníží na 1400 z dosavadních 2000. Banka rovněž prodá majetek, který nepovažuje za strategický, včetně zahraničních divizí ve Francii a Belgii, některé majetkové podíly a vybrané nemovitosti. Do roku 2021 chce banka díky tomu vykázat čistý zisk více než 1,2 miliardy eur.

Po měsících vyjednávání Evropská komise schválila tento týden takzvanou preventivní rekapitalizaci banky. Podle regulátorů je sice banka solventní, potřebuje však státní podporu ke svému přežití. Monte dei Paschi se obrátila s žádostí o pomoc na italskou vládu, protože se jí v prosinci nepodařilo získat pomoc od investorů.

Komise souhlasila, že umožní poskytnout bance finanční pomoc poté, co akcionáři a majitelé podřízených dluhopisů slíbili, že přispějí k záchraně banky 4,3 miliardami eur, jak vyžadují pravidla Evropské unie, která mají minimalizovat náklady daňových poplatníků na záchranu bank. Po odečtení plánovaného odškodného pro drobné investory kvůli klamavým obchodním praktikám při prodeji dluhopisů tak získá banka nový kapitál ve výši 8,1 miliardy eur. Itálie po dokončení celého procesu bude vlastnit v bance podíl 70 procent.

Navýšení kapitálu a očištění banky od špatných úvěrů má pomoci ke zlepšení její likvidity a stabilizovat finance banky v době restrukturalizace. Akcie banky by se měly vrátit na burzu ve druhé polovině září a banka nevyplatí dividendu do doby, než bude splacena státní pomoc, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel banky Marco Morelli. Akcie banky loni klesly o 87 procent a obchodování s nimi bylo přerušeno 23. prosince.

Monte dei Paschi již od roku 2009 získala kvůli špatným obchodům s deriváty a špatným půjčkám od daňových poplatníků pomoc ve výši čtyři miliardy eur a dalších osm miliard od investorů. Státní pomoc již splatila.

Itálie se nyní snaží vyřešit dědictví z doby finanční krize, po kterém zůstaly bankám špatné úvěry ve výši 313 miliard eur, což brzdí ekonomické oživení. Minulý měsíc vláda slíbila poskytnout pomoc bankám Popolare di Vicenza a Veneto Banka, když se několik měsíců snažila najít způsob, jak je udržet nad vodou.

Nynější zásah státu v bankovním sektoru je největší od roku 1933, kdy Benito Mussolini zestátnil banky, včetně Monte dei Paschi, v rámci velkého znárodnění soukromého sektoru.