Hodně peněz, práce z domova. Češi se houfně rekvalifikují na IT experty

Češi se rekvalifikují na pracovníky v IT (zdroj: ČT24)

V Česku aktuálně chybí dvacet tisíc pracovníků v IT. Podle statistik jde přitom o jednu z nejlépe placených profesí. Firmy často nabírají i nezkušené pracovníky, které si vychovají samy. Čím dál víc lidí prochází rekvalifikačními kurzy a zcela tak změní svoje dosavadní pracovní zaměření.

Na oboru IT láká zájemce i možnost časté práce z domova. „Kurz, na který jsem se přihlásil, má docela vysoké požadavky, co se týče času, takže jsem skončil v práci a rodina se musela trošku přizpůsobit. Museli jsme zrušit nějaké dovolené a od září začínám chodit na kurzy,“ prohlásil Jan Dudek, který se dříve staral firmám o propagaci na internetu a teď se rozhodl dát na programování.

Motivací je také to, že většina z absolventů najde práci ještě během rekvalifikace. „Programátor je schopen brát během prvních tří až čtyř let práce kolem devadesáti tisíc korun, přičemž u živnostníků je to až dvojnásobek,“ upozornila provozní ředitelka Green Fox Academy Barbora Wachtlová.

Zájem o rekvalifikace je i přes úřady práce. Od začátku roku se kurzů zúčastnilo přes 6,5 tisíce lidí. Nejčastěji si vybírají právě ty zaměřené na počítačové dovednosti nebo řidičské průkazy. „Okolí mi potvrzovalo, že jsem analytický typ, ráda hledám chyby a mám ráda široký přehled, tak jsem to šla zkusit. Během akademie už jsem získala místo,“ podotkla Monika Vlčková, jež se stala z pracovnice v kosmetické firmě systémovou analytičkou.

Více než třetina Čechů má maximálně základní počítačové dovednosti, programování se teď IT firmy snaží přiblížit i dětem. „Cílem je ukázat dětem programování, ukázat jim, že to je zábavné, že můžou pomocí počítačů tvořit,“ uvedla manažerka komunikace a společenské odpovědnosti v Microsoftu Lenka Čábelová.

Pracovníci v IT v prvním čtvrtletí vydělávali nejvíc ze všech oborů – v průměru přes 56 tisíc korun.