Farmář z Peru chce odškodné od firmy RWE za její emise. Německý soud žalobu připustil

Události: Peruánský farmář proti německému koncernu (zdroj: ČT24)

Německá justice vstupuje na neprobádané území. Soud v porúrském Hammu připustil první žalobu, která má posoudit podíl energetických společností na změnách klimatu na druhé straně zeměkoule. V ojedinělém případu je obžalovaným koncern RWE, žalujícím pak farmář z And.

Malí farmáři a horští průvodci Saúl Luciano Lliuya se svým otcem již několik let sledují se znepokojením v peruánském městě Huaraz vliv globálního oteplování. 

Obávají se, že by tání ledovce Palcacocha v Andách mohlo způsobit sesunutí laviny do stejnojmenného ledovcového jezera nad Huarazem a následné zaplavení jejich rodného města.  

Saúl Luciano Lliuya na břehu jezera Palcacocha.
Zdroj: Germanwatch

To by znamenalo ohrožení jejich domova i živobytí. Hledají proto cesty, jak tomu zabránit. Navíc považují za nespravedlivé, že by tomu měli čelit jen oni sami. 

„Energetické koncerny by měly aspoň vybudovat ochrannou hráz. A ještě lépe, omezit v budoucnu znečišťování ovzduší,“ myslí si Saúl Luciano Lliuya. 

Spojil se proto s ekologickou organizací Germanwatch, která ho poté začala podporovat. První německá soudní instance žalobu na německý koncern RWE v dubnu 2015 zamítla. Odvolací soud ale nyní rozhodl, že vztah emise – tání ledovce v tomto konkrétním případě nechá prozkoumat.  

Koncern RWE byl vybrán, protože je největším individálním znečišťovatelem CO2 v Evropě a zodpovídá za půl procenta celosvětových emisí skleníkových plynů. Podle žaloby stále spaluje uhlí, zejména hnědé.  Germanwatch nyní mluví o historickém průlomu s globálním dopadem. Podle obžaloby existuje právní základ pro stejný typ procesu ve více než 50 zemích světa. 

Mluvčí soudu v Hammu Christian Nubbemeyer k tomu uvedl, že „striktně právně řečeno, je žaloba přípustná a logická, což jsou podmínky za kterých lze nařídit zkoumání a předložení důkazů“. 

  • Odhadované náklady na stavbu ochranné přehrady jsou 3,5 milionů dolarů (zhruba 76,1 milionu korun). 
  • Farmář však požaduje od RWE u soudu jen 17 tisíc eur (zhruba 434, 4 tisíc korun). Tato částka vychází z toho, že firma zodpovídá za půl procenta celosvětových emisí skleníkových plynů. 
  • Zdroj: Germanwatch

Koncern RWE ale žalobě oponuje. „Stejně jako dříve vycházíme z toho, že jeden jediný emitent nemůže být odpovědný za něco, co způsobují miliony přírodních i lidských zdrojů po celém světě a má naprosto specifické lokání důsledky,“ uvedl jeho mluvčí Guido Steffen. 

Proces má vyjasnit, jestli se emise produkované RWE v Evropě podílí na tání ledovce v Peru a ohrožují životy a majetek místních obyvatel. Saúl vidí rozhodnutí soudu jako etapové vítězství lidí bojujících se změnami klimatu nejen v Andách, ale po celém světě.