Ekonomika USA výrazně zrychlila, táhly ji výdaje spotřebitelů i firem

Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil, v přepočtu na celý rok dosáhl 2,6 procenta. To je více než dvojnásobek tempa v prvním čtvrtletí, kdy celoročně přepočtený růst po zpřesnění dat činil 1,2 procenta.

Vyplývá to z rychlého odhadu, který v pátek zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. K růstu přispěly jak výdaje spotřebitelů, tak výdaje firem. Analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych uvedl, že spotřeba domácností rostla meziročním tempem 2,8 procenta. 

Vedle spotřebitelských výdajů se o růst HDP zasloužily vyšší investice podniků do zařízení. Druhé čtvrtletí tak potvrdilo, že horší výsledky předchozí části roku byly jen dočasné. 

Mezinárodní měnový fond tento týden vydal zprávu, v níž mj. odhadl letošní celoroční růst Spojených států na 2,1 procenta (v dubnu prognózoval 2,3 %), stejné tempo předpokládá i v příštím roce (dříve 2,5 %). 

Podle MMF se v tom odráží ústup od původního předpokladu, že vláda Donalda Trumpa podpoří ekonomický růst zvýšenými rozpočtovými výdaji. Oba nové odhady však zůstávají výrazně nad slabým loňským výkonem 1,6 procenta, posledním rokem osmileté éry předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy.

Za první pololetí americká ekonomika rostla tempem 1,9 procenta, takže je málo pravděpodobné, že by celoroční růst přesáhl 2,5 procenta. Trump by chtěl, aby ekonomika rostla tříprocentním tempem. Dosáhnout toho hodlá snížením daní a zmírněním regulace.

Vstup americké ekonomiky do letošního roku byl o něco pomalejší, než se čekalo, komentovala výsledek prvního čtvrtletí  v dubnu česká poradenská společnost Patria Direct. Příčinou podle ní byly především slabé výdaje spotřebitelů, naopak pozitivně překvapily investice, které výrazně zrychlily. Zahraniční obchod ekonomice pomáhal vzhůru minimálně. Značně dolů dynamiku v prvním čtvrtletí táhly zásoby a vládní výdaje.

Hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl tehdy zmínil tři zpomalující faktory: růst cen komodit, efekt nízké nezaměstnanosti (růst platů) a zdvojnásobení hlavní úrokové sazby, což zvyšuje cenu peněz. Nejasno kolem budoucích daní pak podle něho navíc způsobuje, že se firmy bojí investovat a čekají, až se situace zpřehlední.  

Sliby a předpovědi

Trump v předvolební kampani sliboval hospodářský růst čtyři a více procent, zatím však jeho ekonomický program v Kongresu příliš nepokročil, poznamenala agentura AP. V květnu předložil rozpočet na příští rok, který počítá s ročním růstem HDP kolem tří procent do roku 2021. Kongres i většina ekonomů tak optimističtí nejsou, očekávají pouze slabé zlepšení současného oživení, nejslabšího od druhé světové války. Předpovídají spíše růst tempem 2,2 procenta.

„Motorem ekonomiky zůstávají spotřebitelské výdaje, příznivě ale působí i značné podnikatelské investice,“ uvedl hlavní ekonom ratingové agentury Moody's Analytics Mark Zandi. Jedinou významnější brzdou růstu byla slabší bytová výstavba.

Výdaje spotřebitelů, které se v USA na ekonomické aktivitě podílejí zhruba ze 70 procent, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 2,8 procenta po růstu o 1,9 procenta v prvním kvartálu. Investice firem do továren a zařízení vzrostly o 5,2 procenta, bytová výstavba naopak o 6,8 procenta klesla. V prvních třech měsících letošního roku ale tento sektor vykázal nárůst o 11,1 procenta a ekonomové předpokládají, že v dalších měsících vzestup obnoví.