Desítkám obcí hrozí bankrot, ministerstvo chystá dluhovou brzdu

Praha – Celkem 84 českých a moravských obcí se nachází na pokraji bankrotu – tuzemské radnice nakládají s penězi nejhůř za dobu existence samostatného Česka. Pokud své závazky rychle nezkrotí, hrozí, že nebudou mít peníze na zajištění běžných veřejných služeb. Ministerstvo financí proto chystá dluhovou brzdu – kdo se nebude snažit uvést komunální rozpočty do rovnováhy, dostane od státu míň.

Pokud více než osm desítek radnic brzy nedá svoje rozpočty do pořádku, hrozí jim exekuce. Jejich věřitelé jsou přitom často neúprosní – obce musí v krajních případech kvůli dluhům vypnout například veřejné osvětlení, zavřít školy a školky, zastavit svoz odpadu nebo třeba obecní vodovod.

V České republice je více než 6 200 obcí a oněch 84 už se zadlužilo tak, že jsou přímo ohroženy. Počet takto zadlužených obcí je přitom čtyřikrát vyšší než v roce 2007. Nejčastěji se do dluhové pasti dostávají menší obce od 500 do 1 000 obyvatel.

Rekordmanem mezi obecními dlužníky jsou Prameny na Chebsku. Závazky vesnice, která má asi 150 obyvatel, přesahují 90 milionů. Do bankrotu přivedl radnici podnikatelský nápad vrátit Pramenům duch lázeňského města – plánovala se výstavba sanatoria a stáčírny minerálních vod.

Dluhy obcí 2007 až 2011
Zdroj: ČT24

Jenže ambiciózní porevoluční projekt zůstal na papíře – obci zbyly jen rezavé vrty a dluh skoro 100 milionů. Obec přišla v exekucích prakticky o všechen majetek. Má zablokovaný účet v bance a prodat musela i radnici. „Obec je na tom velmi špatně, musíme žít z toho minima, co máme. Nejsou kryty u lamp, kanalizace je v katastrofálním stavu,“ říká starostka Pramenů Michala Málková.

Podle ministerstva financí ale většině rizikově hospodařících obcí nejčernější scénář hrozit nemusí. „Podstatná část těch dluhů vznikla kvůli předfinancování evropských projektů, takže v okamžiku, kdy ten projekt úspěšně dokončí, tak z kategorie obcí s vyšší mírou rizika vypadnou,“ uvedl náměstek ministra financí Jan Zikl.

Jiránek: Toto opatření nepomůže

Aby obecní kasy nedopadly jako řecká státní pokladna, připravuje ministerstvo financí na rok 2014 zákon o fiskální odpovědnosti. Radnice, které neumí hospodařit a nesnaží se peníze šetřit, budou od státu dostávat o pět procent méně příspěvků než ostatní.

Podle předsedy Svazu měst a obcí Dana Jiránka (ODS) ale toto opatření nebude pro obce tou správnou motivací k odpovědnějšímu hospodaření. Jak uvedl v rozhovoru pro Události ČT, většina zadlužených obcí v současnosti doplácí na svoje rozhodnutí z minulosti – a těm je potřeba pomoct například zavedením nucené správy či uvalením konkurzu.

02.09.2012 U
Zdroj: ČT24

Za extrémní zadlužení některých obcí podle Jiránka mohou hlavně nepodařené podnikatelské projekty, ke kterým se v posledních letech přidaly ještě investice spojené s čerpáním evropských dotací. „Kvůli velmi složitým zákonům a pravidlům se obcím občas nepovede tu investici realizovat správně. Toho bude přibývat i v budoucnosti, pokud pravidla zůstanou takto složitá,“ domnívá se Jiránek.

K problémům na tuzemských radnicích přispívá i zpomalující česká ekonomika. Zatímco obce dostávají méně peněz, náklady na provoz a zajištění veřejných služeb (např. ceny energií či vody) se zvyšují. „Je složité v této situaci hospodařit vyrovnaně,“ dodal Jiránek.

Hospodaření obcí tématem Událostí (zdroj: ČT24)