ČSSD předloží novelu na zachování nižší DPH na knihy

Praha - ČSSD dnes hodlá předložit Senátu novelu na zachování desetiprocentní DPH u knih, tiskovin, potřeb pro nevidomé, neslyšící a pro zdravotní a sociální péči o děti, seniory a zdravotně postižené. Položky, které chtějí zařadit do snížené sazby, vybírali podle námitek poslanců koaličních stran k vládnímu návrhu na zvýšení daně.

Návrh v Senátu, kde má levice většinu, podle jejich odhadu projde. V Poslanecké sněmovně se podle autora návrhu senátora Marcela Chládka ukáže, nakolik byly námitky koaličních poslanců plané a nakolik ne. Bohuslav Sobotka zmínil například slova předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, který v době koaličních jednání požadoval na knihy nižší sazbu DPH.

Bohuslav Sobotka, lídr ČSSD

„Zdražování knih zvýšením DPH by bylo cestou na evropskou periferii, která by snížila konkurenceschopnost ČR, snížila rovněž čtenářskou gramotnost a způsobila následně problémy v uplatnění nových generací.“ 

Sociální demokraté zároveň nechtějí zvyšovat daně u psacích strojů, telefonů či počítačů určených pro nevidomé a pomůcek určených zdravotně postiženým a těžce nemocným. Pokud by návrh ČSSD na zachování snížené sazby DPH nebyl přijat, sociální demokraté ho prosadí, až bude jejich strana vládnout. Pokud sociální demokraté získají v příštích volbách dostatečný mandát od občanů, budou moci seznam položek s nižší sazbou daně dále rozšířit o léky a potraviny, dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Nižší DHP by znamenala pro státní pokladnu ztrátu stovek milionů

Finanční dopad novely na příjmy státního rozpočtu by se podle ČSSD vyšplhal na částku v řádu několika set milionů korun. „To je částka, kterou lze kompenzovat zlepšením výběru daní a důslednou realizací opatření proti daňovým únikům,“ myslí si Sobotka.

Vládní plán zvýšit DPH z deseti na 17,5 procenta v roce 2013 kritizují i nakladatelé. Podle nich by se mohl stát „zásadním omezením produkce českých knih, zejména učebnic a knih odborných se všemi negativními důsledky pro vzdělanost celé společnosti a pro strukturu českého knižního trhu“.

Zvýšením DPH chce vláda získat peníze na financování důchodové reformy. Kabinet původně plánoval sjednocení DPH na 20 procentech, proti tomu se vzedmula vlna nesouhlasu různých profesních skupin. Koalice se nakonec dohodla, že od roku 2012 se zvýší spodní sazba DPH na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby - snížená a základní - sjednotí na 17,5 procenta.

Ve většině zemí EU je DPH u knih pod deseti procenty. Vyšší sazbu uplatňuje pouze Dánsko a Bulharsko. Naopak nulovou DPH na knihy má kromě Velké Británie ještě Irsko. Mimo EU je to z evropských zemí v Norsku a v Chorvatsku.