Česko stále dostává od Rusů o pětinu menší množství plynu

Praha - Dodávky plynu z Ruska do České republiky putující přes Ukrajinu a Slovensko se oproti pátku mírně zvýšily, stále jsou však ve srovnání s normálem nižší zhruba o 20 procent. Dnes to oznámil mluvčí skupiny RWE, která do ČR plyn dováží, Martin Chalupský. V dalších dnech by se situace podle něj měla stabilizovat. Bez obav mohou topit i ti, kteří používají elektřinu. Také u ní odběr výrazně stoupl, ale dodávky jsou plynulé.

„Situace se zlepšila a doufáme, že dodávky východní cestou se v dalších dnech stabilizují,“ řekl Chalupský. „V některých oblastech již mrazy nejsou tak silné jako v průběhu týdne,“ dodal. RWE kompenzuje nižší dodávky z východu severním plynovodem Nord Stream,
kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo. Dodavatelé také plně čerpají plyn ze svých podzemních zásobníků, které mají díky předchozím teplým měsícům dostatečnou kapacitu. Koneční spotřebitelé pokles dovozu nepociťují.

V unii plynová krize snad nehrozí
    
S nižšími dodávkami plynu z Ruska se v minulých dnech potýkaly také další evropské země. Zhruba ve stejné situaci jako ČR bylo například Slovensko, podle EU ale pokles dodávek nedosahuje krizové úrovně. RWE podle Chalupského neregistruje žádosti ostatních zemí o pomoc či kompenzaci výpadků v dodávkách.

Jiří Bezděk, mluvčí RWE Distribuční služby:

„Současná spotřeba zemního plynu dosahuje 48 milionů metrů kubických zemního plynu za den, což je o 37 procent více, než je dlouhodobý normál.“ 

Kvůli vyšší poptávce po plynu v minulých dnech také rostly ceny této komodity. Na energetické burze v Lipsku za uplynulý týden zdražila jedna megawatthodina zemního plynu o zhruba čtvrtinu na 29 eur (asi 723 korun). „Na naší společnost tento růst cen nemá vliv, protože nakupujeme podle dlouhodobých kontraktů,“ uvedl Chalupský. Růst cen na burze se týká hlavně menších firem, které se soustředí na spotový trh.

Logo ruského monopolního vývozce plynu
Zdroj: ISIFA/EPA/Hannibal Hanschke

Ruský koncern Gazprom v sobotu podle tamních agentur na schůzce s premiérem Vladimirem Putinem uvedl, že není s to momentálně plnit zvýšené objednávky na dodávky plynu do Evropy, vyvolané abnormálně silnými mrazy, protože přednost má ruský trh. Gazprom současně ujistil, že dříve dohodnuté kontrakty se západními odběrateli plní.
   
Ve srovnání s plynovou krizí na začátku roku 2009, kdy se dodávky plynu ruského Gazpromu do Evropy kvůli cenovým sporům s Ukrajinou úplně zastavily, je nyní Evropa na výpadky v dodávkách lépe připravena. Přibyly nové plynovody, které umožňují obousměrné toky plynu, a dodavatelé zmodernizovali a rozšířili plynové zásobníky.

Problémy nejsou ani s dodávkami elektřiny

Elektrickou energii jako hlavní zdroj vytápění používá asi 5 procent lidí. Řada lidí ale elektřinou přitápí, a proto teď stoupá její spotřeba. „Spotřeba je aktuálně vyšší o 10 procent než v období, než začaly současné mrazy,“ prohlásil Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu. Přímotopy v mrazivých dnech jedou na plno. Více uhlí nebo dřeva spálí v těchto mrazech i ti, kteří si sami vytápějí svůj domek nebo chalupu.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)