Česko jako bezpečná destinace se má stát lákadlem pro turisty

Praha – Praha je bezpečnější metropolí než například její hlavní turistický konkurent Vídeň. Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism upozorňuje, že v Praze je po přepočtu na počet obyvatel spácháno asi o třetinu míň trestných činů než ve Vídni. CzechTourism se teď chce zaměřit na zlepšení pověsti ČR v zahraničí, a to v oblasti dopravy, zdravotnictví nebo hygieny. Turisté se do Česka po krizi znovu pomalu vracejí. Restauracím a hotelům se podle průzkumu Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí roku zvýšily tržby meziročně o tři procenta. Naproti tomu ale v oboru ubylo zaměstnanců.

Česká republika nemá v zahraničí příliš dobrou pověst. „Proslavení“ jsou zejména taxikáři nebo kapsáři v centru Prahy. „Tato pověst je neoprávněná. Fakta se vztahují k devadesátým létům. Postupně ale došlo k výraznému zlepšení,“ podotkl Mojmír Mikula, ředitel odboru Výzkumů, trendů a inovací CzechTourism. Ta chce změnit pověst ČR například v oblasti bezpečnosti na silnicích. 

Do Česka přijíždí kolem 50 procent turistů osobním automobilem. „Ze zemí Visegrádské čtyřky jsme na tom nejlépe, co se týká počtu usmrcených osob. Klesl i počet usmrcených cyklistů, a to o padesát procent za posledních deset let,“ řekl Mikula. 

CzechTourism chce prezentovat Českou republiku jako bezpečnou destinaci i v oblasti zdravotnictví či hygieny. „Pro turisty je například důležité, že je u nás garantován příjezd záchranky do 15 minut a standardem je start vrtulníku, to země na východ od nás nenabízí,“ konstatoval Mikula. Česká republika je unikátní rovněž v dostupnosti kvalitní pitné vody. Turisté se zároveň nemusejí obávat hygienické závadnosti potravin. V některých oblíbených cestovatelských destinacích se totiž turista nemůže jen tak napít vody z kohoutku, aniž by riskoval zažívací obtíže.

S úrovní hygienických podmínek kalkuluje také Index konkurenceschopnosti v cestovním ruchu, který sestavuje Světové ekonomické fórum. V rámci letošního srovnání se Česká republika umístila na šestém místě, předstihla například Španělsko, Itálii nebo Německo. Index je sestaven z dílčích hodnot, jako jsou počty lékařů na tisíc obyvatel, počet nemocničních lůžek, přístup k pitné vodě a hygienickému zařízení.

České restaurace jsou pravidelně kontrolovány alespoň jednou za dva roky, ve zbylých státech Evropské unie je to pouze namátkou, vysvětlil vedoucí oddělení inovací a trendů CzechTourismu Jakub Hlaváček. V cizině je navíc podle něj běžné, že kontroly provádí cechovní organizace namísto státních orgánů.