Češi podnikají i v rizikových zónách, potřebují ale místního partnera

Rekonstrukce afghánského průsmyku pod českým vedením (zdroj: ČT24)

České firmy se snaží podnikat i ve velmi nebezpečných oblastech. V Libyi, Sýrii, Iráku nebo v rizikových zónách na Ukrajině jich v současnosti působí zhruba dvacítka.

Horský průsmyk Salang v Afghánistánu leží v nadmořské výšce přes 3800 metrů nad mořem. Spojuje severní část země s Kábulem a následně i Pakistánem. Rekonstrukci této strategické komunikace nyní projektují Češi.

Největší výzvou v rizikovém terénu je tunel z 60. let. „Vybuchly tam nějaké věci, je to poničené a větrání nefunguje, takže tam často umírají lidé,“ vysvětluje stav tunelu ředitel inženýringové a projekční společnosti IKP Boris Klement.

Nejde ale jen o technická rizika, čeští projektanti si musejí dávat pozor i na rizika bezpečnostní. Afghánistán je totiž jednou ze zemí, které jsou na seznamu nejvíc nebezpečných států.

Rizikové oblasti pro podnikání
Zdroj: ČT24

Nebezpečná místa, kde se může podnikatel prosadit

Ministerstvo zahraničních věcí mezi takové státy řadí i Libyi, Sýrii, Irák nebo část Ukrajiny. Někteří podnikatelé ale tvrdí, že právě v takových oblastech je nyní šance se dobře prosadit.

Největší šance mají dodávky strojních zařízení a technologií, dodávky trolejbusů a stavebnictví.

„Firmy musejí najít jednoho silného afgánského partnera, aby tam mohli fungovat, aby mohli dělat obchod. Firma musí znát bezpečnostní síly v Afghánistánu, musí nějak vycházet s darebáky v Afghánistánu,“ říká prezident afghánské hospodářské komory Fawad Nadri.

Partnera pro své podnikání má i firma Borise Klementa a ten se stará i o bezpečí. „S námi jedou lidé se samopaly. Když řeknou – můžeš vystoupit, tak vystoupím, když naopak řeknou, zůstaň sedět v autě, tak sedím,“ konstatuje Klement.

Český stát žádné povinnosti vůči firmám, které v takových oblastech podnikají, nemá. Veškerá rizika na sebe berou podnikatelé sami.