Budvar uhájil značku ve třech sporech v Bulharsku

České Budějovice - Budějovický Budvar zaznamenal výrazný posun při obhajobě své značky BUD v Bulharsku. V červenci před bulharskými soudy uspěl ve třech správních řízeních. V nejdůležitějším z nich uhájil svá práva k označení původu BUD před žalobou konkurenčního Anheuser-Busch Inbev. Americko-belgický pivovar toto označení původu napadl již podruhé letos na jaře a požadoval zrušení ochrany označení původu BUD. Budvar se s největším světovým pivovarem soudí o značku v řadě zemí.

Městský soud v Sofii žalobu Anheuseru vrátil jako nepřípustnou s odůvodněním, že bulharský soud není oprávněn rozhodovat o osudu označení původu pocházejícího z jiné země. To může udělat pouze soud příslušný podle místa původu takového označení, tedy český soud, upřesnila právnička Budvaru Helena Lejtnarová.

Zachování ochrany pro označení původu BUD bylo klíčové pro vývoj dalších dvou sporů, které řešil bulharský Nejvyšší správní soud. V těchto sporech požadoval Budějovický Budvar vymazání ochranných známek BUD a AMERICAN BUD, které vlastnil jeho americko-belgický konkurent. Vzhledem k vývoji situace ve sporu o označení původu a také díky neužívání těchto ochranných známek na území Bulharska nakonec vzal Anheuser-Busch Inbev zpět svá dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Tím nabyla právní moci předchozí rozhodnutí soudu nižší instance a obě tyto známky byly vymazány.

Anheuser-Bush Inbev
Zdroj: Dirk Wean/ISIFA/EPA

Spory o značku BUD v Bulharsku však stále nejsou ukončené. Budějovický Budvar usiluje u tamního Nejvyššího správního soudu ještě o vymazání ochranných známek AMERICAN BUD a ANHEUSER-BUSCH BUD.

Bulharsko je tradiční exportní destinací Budějovického Budvaru a zvláště po vstupu Bulharska do Evropské unie v roce 2007 jeho potenciál vzrůstá, loni tam vyvezl asi 1 200 hektolitrů světlého ležáku Budweiser Budvar. Anheuser-Busch Inbev ovládá v Bulharsku řadu lokálních pivovarů, které dohromady vyrábějí asi čtvrtinu bulharské produkce piva.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Pivo se tam ale vaří od roku 1265. Anheuser-Busch sídlí v americkém St. Louis a založen byl roku 1852. Pivo s názvem Budweiser začal vařit roku 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny více než sto let. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export. Podle mluvčího Samce podnik za posledních deset let vedl o značku 120 sporů a správních řízení. „V 85 vyhrál a osm skončilo smírem,“ uvedl mluvčí pivovaru Petr Samec.

Spor o značku BUD ovšem vítězstvím v Bulharsku nekončí. Příští rok budou bulharské soudy řešit stížnosti českobudějovických pivovarníků, kteří chtějí, aby značku BUD mohli používat právě jen oni. Právě teď se Budvar soudí s Anheuser-Busch Inbev také v dalších více než deseti zemích světa. Přetahovaná o ochranné značky přitom sahá hluboko do minulého století. „Někdy okolo roku 1977 začal být tlak Američanů značný. A dokonce se domnívali, že usoudí ten Budvar k smrti. Nestalo se tak a my z toho máme radost,“ uzavřel ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Spor o značku BUD tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)