Britské pumpičky na kolo vyrábí elektřinu

Londýn - Británie plánuje vyrábět větší množství energie z pohybu mořských vln. Jednoduché pumpičky s plováky u pobřeží ostrova by mohly elektřinou zásobovat jak domácnosti, tak firmy. Prototyp má velikost menší bóje, skutečné zařízení pak bude díky většímu výkonu až třináctinásobně větší. Zájem má už britské ministerstvo pro klimatické změny.

Je to v podstatě jenom pumpička na kolo s plovákem, která pohybem nahoru a dolů nabírá mořskou vodu. Tu pumpuje na břeh, kde roztáčí turbínu. Na rozdíl od starších modelů, které kvůli výrobě elektřiny vodou rychle korodovaly, má takzvaný Searaser podstatně delší životnost.

Nepřetržitý provoz

„Bude vyrábět elektřinu kdykoli, když přes něj půjdou vlny větší než půl metru. Pokud přitom budete vodu tankovat do zásobníku, můžete z ní energii čerpat kdykoli, kdy budete chtít,“ říká Alvin Smith, vynálezce zařízení. 

Cena energie z mořských vln má být až pětkrát nižší v porovnání s elektřinou z uhlí a jádra a osmkrát levnější než z větrné elektrárny. Zásoby fosilních paliv se celkově zmenšují a ceny za ně rostou. Obnovitelná energie naopak zlevňuje a v budoucnu převezme trh. Tahle technologie může změnu na trhu ještě urychlit, tvrdí Dale Vince z firmy Ecotricity.

Spotřeba energie ve Velké Británii v roce 2010

  • 96,2% neobnovitelné zdroje energie
  • 3,2 % obnovitelné zdroje
  • 0,5 % větrné a vodní elektrárny
  • 0,1 % ostatní

Podstatná část elektřiny ve Velké Británii stále pochází z neobnovitelných zdrojů. Vodní a větrné energii přitom loni patřilo půl procenta trhu. Poptávka po čistším řešení je ale vysoká a Searaser by mohl stál v čele další vlny tohoto vývoje. Na trh má vstoupit už za dva roky.

Energie postavená na vlnobití (zdroj: ČT24)