Bavorští zelení se bouří proti Temelínu, přirovnávají ho k Černobylu

Marktredwitz - V Bavorsku se demonstruje proti Temelínu. Zahájení protestů si bavorští zelení naplánovali na 26. výročí havárie Jaderné elektrárny Černobyl. Akce zaměřené proti Temelínu se budou konat až do neděle a postupně se do nich zapojí desítky bavorských měst. Dnes se demonstruje například v Mnichově, Norimberku, Dachau nebo Marktredwitzu. Protesty v Bavorsku jsou poměrně čerstvou novinkou, dosud se totiž podobné akce organizovaly téměř výhradně v Rakousku, které je proslulé svým odporem vůči jaderné energetice.

Diskuse o bezpečnosti jaderné energetiky znovu rozvířila loňská havárie japonské Jaderné elektrárny Fukušima. Německo se v důsledku toho rozhodlo, že své jaderné elektrárny úplně uzavře. A trnem v oku je obyvatelům sousedního Bavorska i česká jaderná elektrárna Temelín, která se má v následujících letech dokonce rozšiřovat. Protesty chtějí dosáhnout úplného zastavení dostavby Temelína, nebo alespoň pozdržení prací na rozšíření.

Zastavme Temelín, už nikdy žádný Černobyl, volají demonstranti

Bavorským zeleným vadí zejména to, že Temelín kombinuje západní a východní technologie. Do protestů proto jdou s bolestivou připomínkou havárie v Černobylu, v důsledku které zemřelo podle studie OSN na 4 tisíce lidí a zhruba 600 tisíc lidí bylo havárií nějakým způsobem zasaženo. Spojení Temelína s Černobylem dává jasně najevo i heslo, které si nespokojení Bavoři zvolili: „Zastavme Temelín, už nikdy žádný Černobyl!“

Protest v Marktredwitzu
Zdroj: ČT24

Kromě protestů se chystají i právní obstrukce, bavorští odpůrci Temelína například chtějí využít možnosti nahlédnout do dokumentů týkajících se vlivů stavby na životní prostředí pro všechny německé obyvatele, a to nejen na internetu, ale i v tištěné podobě. Dnešní demonstrace v Markredwitzu však nebyla nijak velká. Transparenty na pěší zóně kolem poledne rozvinulo zhruba 20 lidí. Podpořit je přijeli i zelení z Karlovarského kraje.

„Protest proti atomu uvnitř německých zelených vždycky byl, ale potom, co byla loni katastrofa ve Fukušimě, dostalo to úplně jiný rozměr,“ říká předseda Strany zelených Karlovarského kraje Petr Němec.

Oficiálně Německo do Temelína mluvit nehodlá

Jaderná energetika byla i jedním z témat, o kterém hovořila německá kancléřka Angela Merkelová s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na své návštěvě České republiky počátkem dubna. Oba politici se shodli na tom, že dostavba Jaderné elektrárny Temelín nebude pro vztahy Česka s Německem problém. Na druhou stranu Češi budou podle premiéra respektovat rozhodnutí Německa ustoupit od jaderné energetiky.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Bavorští aktivisté hned v úvodu připoměli, že i když je temelínská elektrárna jedna z nejnovějších, tak původní projekt byl založen na ruské technologii. „Byla jsem mnohokrát ujištována, že stávající reaktory jsou pod přísnou kontrolou, ale podle našeho zjištění není atomová energie nikdy úplně bezpečná,“ míní krajská radní za zelené z bavorského Wunsiedelu Brigitte Artmann.

Dostavba Jaderné elektrárny Temelín je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) pro Česko prioritou. Jaderná energetika podle něj patří do českého energetického mixu a dostavba 3. a 4. bloku elektrárny Temelín je v tomto smyslu klíčovou investiční akcí. „Je to dlouhodobý stabilní zdroj energie, který potřebujeme a který i ekonomicky dává základ pro stabilní energii, která je cenově přístupná pro český průmysl,“ zdůraznil Kuba. Po dostavbě Temelína by se měly jaderné zdroje podílet na výrobě energie v Česku více než 50 procenty.