Barroso: Žádný stát se nemůže bránit krizi na úkor ostatních

Praha - V Praze dnes vrcholí Evropský summit regionů a měst. Hlavním tématem zasedání je vliv ekonomické krize na kraje a města zemí Evropské unie. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes ve svém projevu uvedl, že by Evropská unie měla pomoci zemím s ekonomickou krizí rychlejším čerpáním ze svých strukturálních fondů, žádný stát se podle něj navíc nemůže bránit krizi na úkor ostatních. Pražský primátor Pavel Bém dodal, že jsou to právě evropské regiony a města, které jako první čelí dopadům hospodářské krize a měly by proto mít v EU větší hlas. Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se dnes ohradil proti tomu, že žádnému zástupci nebylo umožněno asociaci na summitu reprezentovat.


Závěrečnou tiskovou konferenci naleznete zde

Podle Barrosa by se díky zrychlenému čerpání v letech 2009 a 2010 mohlo do evropských regionů dostat až o 11 miliard eur navíc. Dotace by se měly týkat především energetických a ekologických projektů. České republice by mělo připadnout asi 350 milionů korun. Státy by podle Barrosa měly také co nejdříve odblokovat úvěrové systémy. Nezaměstnanost v EU totiž může kvůli hospodářské krizi dosáhnout vysokých čísel, a představitelé společenství proto musejí být kreativní a flexibilní při řešení jejích dopadů. Podle ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody by měla Evropská komise uvolnit více prostředků i pro malé a střední podniky.


Kromě ochrany existujících pracovních míst a vytváření nových je třeba
podle předsedy komise také pomáhat lidem, kteří už o zaměstnání přišli.
Barroso v této souvislosti ocenil, že české předsednictví EU připravuje na květen summit o nezaměstnanosti, kterého by se měli účastnit i zástupci
odborů a zaměstnavatelů.

Bém: Evropské regiony a města by měly mít v EU větší hlas

Pražský primátor Pavel Bém ve svém příspěvku uvedl, že jsou to právě evropské regiony a města, které jako první čelí dopadům hospodářské krize a na úrovni místních samospráv musí řešit zavřené továrny a plnící se úřady práce. Právě ony by podle Béma měly mít i větší hlas v celé Evropské unii. Barroso v této souvislosti připomněl evropský průzkum, podle kterého si většina obyvatel EU přeje, aby bylo rozhodování v rámci EU co možná nejvíce na místních regionálních samosprávách.

Předseda Výboru regionů Van den Brande již včera varoval před protekcionismem jako řešením dopadů hospodářské krize. Podle něj by měly regiony mezi sebou spolupracovat, ne si konkurovat. Barroso dnes jeho slova potvrdil. Princip „každý sám za sebe“ je podle něj nepřijatelný. Starostové evropských měst a zástupci regionů se shodli, že je potřeba posílit spolupráci jak na kulturní, tak na hospodářské úrovni. Spolupráce napříč regiony by se měla týkat hlavně lepšího využívání strukturálních fondů.

Zástupcům Asociace krajů prý pořadatelé znemožnili na akci vystoupit

„Jménem Asociace krajů bych chtěl konstatovat lítost, že asociace nedostala prostor v rámci Evropského summitu regionů a měst k prezentaci vlastního pohledu na řešení hospodářské krize,“ prohlásil na tiskové konferenci Michal Hašek (ČSSD). Podle něj jde o pokračování taktiky vlády, která s kraji nekomunikuje v zásadní otázce řešení dopadů ekonomické krize na regiony.

Pavel Bém tuto výtku považuje za neférovou. „Tak to si opravdu nezasloužíme. Osobně jsem hejtmany zval, taktéž moje náměstkyně Markéta Reedová. Neúčast pana předsedy (Asociace krajů ČR) mne mrzela,“ posteskl si Bém. Podle Haška to byla ale naopak Asociace krajů ČR, která o možnost na summitu vystoupit neúspěšně žádala asi před deseti dny.