Barclays vydá nové akcie za miliardy liber

Londýn - Třetí největší britská banka Barclays se rozhodla, že si posílí bilanční sumu vydáním nových akcií v hodnotě několika miliard liber. O emisi se budou moci podělit stávající i noví akcionáři.

Konkrétní hodnotu emise představitelé banky zatím tají. V tisku se ale objevily spekulace, že Barclays chce od suverénních fondů získat až čtyři miliardy liber (v přepočtu asi 123 miliard korun). Obchod by měl být dokončen během dvou týdnů.

Největší sumy peněz by mohla podle odhadů analytiků investovat do akcií Barclays Čínská rozvojová banka nebo singapurský Temasek, které už vloni koupily v třetí největší britské bance podíl. Spolu s nabídkou akcií pro nové akcionáře banka zřejmě vydá také akcie pro stávající investory, aby zabránila poklesu jejich podílu.

Akcie banky na zprávu o plánech na novou emisi ihned zareagovaly a zdražily o sedm procent nad 340 pencí. Cenné papíry banky si tak připsaly nejvyšší zisk ze všech titulů indexu FTSE 100 a kompenzovaly ztrátu z minulého týdne, kdy se kvůli obavám investorů z napjaté finanční situace banky propadly na desetileté minimum 293 pencí.