Americká čtvrť řeší krizi po svém, platí totiž „Bernalským doláčem“

San Francisco – Jedna ze čtvrtí San Francisca se rozhodla, že si vyřeší finanční nejistotu po svém. Bernal Heights, tak se oblast jmenuje, totiž tvrdí, že lidé sice pracují pro nadnárodní firmy, dostávají plat v penězích, ale jejich stabilitu jim nikdo zaručit nemůže. A tak si vymysleli a založili vlastní měnu. Jmenuje se Bernal Buck neboli Bernalský doláč a měla by podporovat místní neziskové organizace.

„Bernalské doláče jsou měna, která platí jen tady ve čtvrti Bernal Heights. Chceme podpořit myšlenku nakupování lokálních produktů. Chceme také, aby naše peníze zůstaly v naší čtvrti, a chceme podpořit místní neziskové organizace,“ vysvětlil jeden z těch, kdo měnu vymýšlel, Arno Hesse.

Řada obchodníků si novou měnu pochvaluje

Princip spočívá v tom, že každý obyvatel čtvrti, který s novým systémem souhlasí, dostane zvláštní kartu. Na tu se ve formě bonusů načítá část peněz, které utratili u místních obchodníků. Majitelka obchodu s dárkovými předměty si myšlenku pochvaluje. Tvrdí, že jí zatím přivedla víc zákazníků, kteří mají chuť nakoupit o něco víc. „Program bernalských doláčů se může pyšnit skvělou odezvou od veřejnosti. Ta myšlenka, že zkusíme udržet peníze místních tady v sousedství, je pro lidi vzrušující. Berou si tady z mého pultu kartičky a myslím, že za uplynulý rok se to opravdu zajímavě rozjelo,“ vysvětlila majitelka butiku Darcy Lee.

Za každý nákup se zákazníkům připisují na kartu bonusové body, zmíněné doláče. Lidé je buď mohou věnovat na charitu, nebo s nimi zaplatit až polovinu ceny svého dalšího nákupu u místního obchodníka. Do projektu mohou vstoupit jen ti, kteří si otevřeli na místní pobočce jedné velké banky účet. Uložit na něj přitom musí minimálně sto dolarů. Potom už každý obdrží zázračnou kartu a může vyrazit na nákupy. Zúčastněných už je čtyřiadvacet a jejich počet narůstá.

Vlastní měna v sanfranciské čtvrti (zdroj: ČT24)

„Každý, kdo někdy využíval bonusové programy aeroliniek, pochopí velmi rychle, o co tady jde. Když utratíte nějaké peníze u zúčastněných obchodníků, dostanete pět procent zpět jako bonus, což jsou bernalské doláče. A když doláče máte, můžete je pak znovu utratit u zúčastněných podnikatelů za jejich zboží nebo služby,“ podotkl Hesse. Americký ekonom Michel Shuman tvrdí, že malí podnikatelé můžou porazit ty velké, a to jak v ziskovosti, tak i v prospěšnosti pro zákazníky a jejich obce. Tvrdí, že když lidé utrácejí peníze u malých místních podnikatelů, dokážou tak vytvořit až čtyřikrát víc pracovních míst, než kdyby stejný obnos utratili v nadnárodním řetězci.

Projektu se předpovídá velká budoucnost. „Myslím, že se ještě dočkáme trendu, kdy nebudeme užívat jen lokální měny, ale také běžné finanční produkty, jako jsou kreditní nebo debetní karty a různé věrnostní kartičky, ovšem dodáme jim tento lokální rozměr,“ řekl Shuman.