Zástupce ombudsmanky kritizuje novelu stavebního zákona. Nic neurychlí

Stavební zákon se opět mění. Podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka obsahuje připravovaná novela sporné body. Legislativní změny jsou navíc tak časté, že si je lidé ani v praxi nestihnou osvojit. Za posledních osm let se totiž zákon bude novelizovat už potřetí.

„Zdá se nám, že hlavní navrhovaná část nepovede k cíli, který byl dán vládním zadáním. Totiž urychlit stavební řízení. Přijde nám to velmi komplikované, především pro investory, nákladné a nebude to dostatečně využíváno" shrnul ve zkratce výtky k připravované změně Stanislav Křeček.

Zákon podle něj zavádí sice některé novinky, ty ale nejsou dotažené do konce. V budoucnu mohou být prý problematické. „Bylo by podle nás namístě spíše vyhodnotit nedostatky, které v zákonu jsou, než jej neustále a překotně měnit," pokračoval zástupce veřejné ochránkyně práv.

Změnou zákona se řízení nezrychlí

Upozornil na to, že se ministerstvo pro místní rozvoj snaží celý proces stavebního řízení zrychlit. „Rychlost ale není to jediné, co musíme obhajovat. Důležitá je kvalita," zdůraznil Křeček. V uplynulých dnech již upozornil ministerstvo na to, že délku stavebního řízení sice ovlivňují různé opravné prostředky. Ty řeší výhrady veřejnosti vůči novým stavbám. Na druhé straně je ale nelze účastníkům řízení vzít, protože mají právo se bránit.

Podle novely například stavebník nebude muset mít souhlas se stavbou od majitelů okolních nemovitostí. „Stanoví se, že jestli se to dotýká práv majitelů, nebo nedotýká, rozhodne stavební úřad sám. Námitky by pak mohli lidé podávat až v odvolacím řízení, takže se proces nijak nezrychlí," vysvětlil.

Změny ve stavebním zákoně (zdroj: ČT24)

Nově by tak mělo postačit na stavbu jakéhokoli rodinného domu pouhé ohlášení. Podle dosavadního znění ale bylo stavební řízení nutné u staveb nad 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. „Může to vést ke zneužívání práva. K rozsáhlým stavbám, které budou poškozovat práva ostatních občanů. Bude velmi těžké se takovým zásahům bránit," uvedl Křeček.

Další novinkou je také to, že majitel nemovitosti si bude moci postavit na svém pozemku plot do výšky dvou metrů, aniž by tento záměr musel posuzovat stavební úřad.

Novela omezuje účast veřejnosti

„Všemi těmi návrhy se táhne jako červená nit snaha omezit účast veřejnosti na rozhodování. Evropská legislativa ale toto nepřipouští. Bylo by tedy účinnější, kdyby připomínky byly vypořádány už na začátku řízení.

Podle něj tak novela vede občana k větší bedlivosti. „Občan má stále menší možnosti se ze zákona vyjadřovat k věci, která se v jeho okolí děje. Odkazovat jej na úřední desku a nedoručovat účastníkům rozhodnutí řízení. To je něco, co se dříve nebo později dostane do sporu s evropskou legislativou," uzavřel Křeček.

K novele již ministerstvo obdrželo zhruba 2500 připomínek, přičemž s většinou se již vypořádalo.