Zaorálek: Dukova slova o propagandě ČSSD jsou skandální

Praha – Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyjádřil na tiskové konferenci své zklamání týkající se vyjadřování arcibiskupa Dominika Duky. Ten přirovnal jednání sociální demokracie ohledně církevních restitucí k propagandě třetí říše, stranu navíc obvinil z antisemitismu a antiklerikalismu. Zaorálek považuje jeho vyjadřování za skandální, navíc uvedl, že tím, kdo vyvolává zbytečnou vášeň nad celým problémem, je právě církev a ne sociální demokracie. Ta prý své plakáty rozhodně nestáhne a odmítá i změnit jejich podobu, o což ji církve požádaly.

„Připadá mi, že to, čeho se dopustil pan kardinál, je minimálně projevem nevkusu. Jednání sociální demokracie připodobnil propagandě třetí říše, stranu obvinil z antisemitismu a antiklerikalismu. To se mě opravdu velmi dotklo, připadá mi to skandální. Byl bych raději, kdyby se katolická církev věnovala tomu, co na tom plakátu skutečně je,“ podotkl místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Ten, kdo v této zemi podle Zaorálka vyvolává nevkus, je prý ten, kdo má na svědomí přesun 134 miliard netransparentním způsobem, který prý sotva někdo pochopí. „Plakát odkazuje na to, co se v této zemi má odehrát, právě k tomu se snažíme zvednout pozornost. Připadá mi, že tohle je něco, co je v demokratické zemi nemožné. Jestli chce pan arcibiskup někoho přesvědčovat a oslovovat, ať se tedy obrátí na veřejnost a ne na sociální demokracii,“ dodal.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

"Vášeň nevyvolává sociální demokracie tím, že o problému informujeme veřejnost, ale ti, kteří bez vědomí veřejnosti se pokouší peníze pokoutně přesunout. Navíc na to shánějí hlasy všemi možnými způsoby. Naše plakáty rozhodně nestáhneme."

Sociální demokracie podle jeho slov poukazuje na to, že se v Česku odehrává něco, co je netransparentní a korupční. „My se oprávněně bojíme toho, aby se tady nepředávaly peníze do struktur, kterým zítra nebude nikdo rozumět, jak fungují,“ řekl Zaorálek. Sociální demokracie podle místopředsedy Zaorálka církvím navrhuje sednout si ke stolu a začít se o tématu vážně bavit, tak, aby do toho veřejnost viděla.

Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

„Forma, kterou ke svému nesouhlasu použila sociální demokracie, mě zas tak neuráží. Velmi zjednodušeně totiž vyjadřuje, co si myslí většina lidí. Je to vina špatně připraveného zákona. My nechceme nic jiného než to, aby v tom zákoně bylo výčtem konkrétně napsáno, o jaký majetek jde.“

Téma církevních restitucí už mají v programu i divadla

Z jednacích sálů se téma církevních restitucí tento týden přeneslo už i na divadelní prkna. Čtyřicet umělců včetně Jiřiny Jiráskové, Dagmar Havlové nebo Lucie Bílé totiž vyzvalo politiky, aby navrácení majetku co nejdřív podpořili.

„Ty billboardy se mohou třeba někomu i líbit, někdo se nad nimi samozřejmě dobře pobaví na účet církví, ale jsou účelově postavené tak, aby to vypadalo, že některá skupina, třeba anonymně, si něco převezme,“ kritizoval kampaň ČSSD předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí v dnešním prohlášení ostře zkritizovaly ČSSD za její kampaň proti chystaným církevním restitucím. Podle nich je způsob, jakým dnes sociální demokracie vede předvolební boj, „nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie“. ČSSD plán na navracení majetku církvím v parlamentu nepodporuje a proti kritice se ohradila; představitelé církví by podle nich neměli směšovat respekt k náboženským svobodám s debatou o rozdělení majetku z veřejných zdrojů.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD: „Tak, jak je ten zákon formulován, může být vyplaceno víc než 75 miliard a navíc se to bude týkat i majetku, který byl odebrán už letech 1947 a 1919.“

Joel Ruml, předseda ERC: „Každá církev několikrát aktualizovala seznamy majetku, seznamy existují.“

O navrácení majetku církvím bude už příští týden ve středu hlasovat levicový Senát. Už teď je ale jasné, že zákon na půdě horní komory neprojde, a tak poputuje zpátky do sněmovny. Dolní komora by ale zákon měla odhlasovat, potřebuje pro to 101 poslanců a ty vládní koalice má.

Arcibiskup Dominik Duka:

Dominik Duka se, kromě funkce českého primase, věnuje i veřejným prohlášením napříč společností, obory i tématy. Třeba prezidenta Klause označuje za přítele, sdílí s ním jeho kritické myšlenky vůči Evropské unii. „Tyto myšlenky, které bychom nalezli, najdeme i v řeči současného papeže jako kardinála Ratzingera na hřbitově Le Combe, kde právě zazněla určitá kritika Evropské unie,“ říká Duka. Když na konci května vyhrály volby pravostředové strany, popřál Duka, aby rýsující se vláda vydržela co nejdéle. "Z mé profese bych si přál, aby pánbůh požehnal té nové vládě a aby vyřešila problémy, které pálí naši společnost. Jsme svědky toho, že morální krize zapříčinila demografickou krizi. Tato krize zcela jistě zapříčinila ekonomickou krizi. A nepoctivost spustila finanční krizi," vyjádřil se. Dominik Duka je důsledným ochráncem práv menšin. Když ale loni v srpnu prošel Prahou první pochod gayů a lesbiček, žádal primátora Bohuslava Svobodu, aby zvážil svou veřejnou podporu. Dnes kardinál kritizoval sociální demokracii kvůli církevním restitucím, nebylo to ale poprvé, co k podobným případům vyjadřoval svůj nesouhlas.