VZP našla peníze na léčbu vážně nemocných pacientů

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos uvolní na provoz specializovaných center o půl miliardy víc, než doposud navrhovala. Na léčbu vážně nemocných pacientů by tak mělo jít přes pět miliard korun. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda pojišťovna vždy počítala se stoprocentní úhradou péče podle výkonu z roku 2010. Dokud ale nebylo hotové vyúčtování loňska, dávala centrům „jako start“ zálohy podle výkonu z roku 2009 s tím, že následně se peníze doúčtují.

„V těchto dnech vyúčtování probíhá a VZP, jak deklarovala, jedná s jednotlivými zdravotnickými zařízeními a dodatky aktualizuje podle roku 2010. Jejich vydání předpokládáme zhruba koncem července,“ uvedl mluvčí. Revmatologická centra už mají dodatky podepsány, u ostatních aktualizace běží.

Lékaři podle HN kvůli finanční nejistotě už v polovině roku odmítali některé vážně nemocné pacienty léčit. Vedení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze tak třeba pozastavilo přijímání pacientů v centru pro roztroušenou sklerózu. „Nakonec to dopadlo rozumně. V minulém týdnu se nám podařilo s pojišťovnou domluvit, že dostaneme stejný objem peněz jako v roce 2010. Proti původním návrhům je to o mnoho lepší. Vypadá to, že s tím nějak vyjdeme,“ řekla HN ředitelka plzeňské fakultní nemocnice a předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.