Vojenská zdravotní pojišťovna protestuje proti plánované fúzi

Praha - Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) chce v rámci protikrizového balíčku slučovat zdravotní pojišťovny, ve kterých má stát většinu. Sloučit by se měly třeba Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna. Proti fúzi dnes ale ostře vystupila dozorční rada Vojenské zdravotní pojišťovny, prý by vznikla rozsáhlá databáze choulostivých dat o klientech. Do jedné databáze by se totiž spojily informace o zpravodajských službách, což je v rozporu se zájmy národní bezpečnosti, upozorňuje člen dorozčí rady pojišťovny Karel Pezl.

Vláda bude o návrhu ministryně Filipiové jednat v pondělí, mluvčí pojišťovny ministerstva vnitra se nicméně fúzi nebrání, pro ústav by to prý přineslo určité výhody. V médiích se spekuluje i o dalších fúzích, například o spojení pojišťoven Agel, Metal-Aliance, Hutnické a České národní. Generální ředitel druhé jmenované pojištovny Vladimír Kothera nicméně uvedl, že účast Metal-Aliance v takovém projektu v příštích měsících neočekává.

Na trh vstupuje nová pojišťovna

I když se český trh zdravotních pojišťoven zmítá v rozbouřených vodách, dnes na něj vstoupil nový subjekt. Šéf pojišťovny Média Emil Buřič uvedl, že nemají žádnou preferovanou cílovou skupinu klientů. Ústav prý vsadil na on-line komunikaci a nabídku preventivních programů. Licenci získala pojišťovna na konci února a do roka musí získat 50 tisíc klientů, jinak o ni přijde. Buřič však chce tolik klientů získat už do půl roku.  

Novou zdravotní pojišťovnu zakládá společnost GES MEDICAL CARE a.s., která patří do finanční skupiny podnikatele Ivana Zacha. Skupina podniká v oblasti průmyslu, médií a nemovitostí. Je padesátiprocentním vlastníkem licence vysílání TV Prima a vlastní i síť regionálních rádií Hey. Finanční
skupina bude hradit provoz pojišťovny do té doby, než bude finančně
soběstačná, uvedl Buřič.

Ještě loni v létě to vypadalo, že nových zdravotních pojišťoven vznikne více, investory lákalo 230 miliard, které ročně zdravotnictvím protečou. Vládou slibované reformy ale nabírají zpoždění a další zájemci už si tuto investici rozmysleli. Na ministerstvu v tuto chvíli už neleží ani jedna žádost o licenci na provozování zdravotní pojišťovny. Dosud na českém trhu působí deset subjektů, největší je Všeobecná zdravotní pojišťovna s 6,5 miliony pojištěnců.