V prvním kole neudělá přijímačky skoro 40 tisíc deváťáků

Praha - Nemilé překvapení zřejmě přinese první kolo přijímacích zkoušek na střední školu. Podle expertů se tam totiž nemusí dostat až 37 tisíc dětí. Volných míst je přitom o polovinu víc než uchazečů. Situaci ale komplikuje to, že si každý student může podat až tři přihlášky a ti nejlepší můžou v jednu chvíli blokovat i tři místa na různých školách. Pražský magistrát proto umožnil všem svým školám a žákům zdarma přístup do programu Maják v bouři, který by jim měl pomoci v rozhodování, kolik žáků v prvním kole přijmout. Město za to zaplatilo statisíce.

V programu společnosti Scio ředitelé vidí, kam jinam si ještě podali přihlášky jejich uchazeči. Podle toho se pak mohou rozhodnout, že přijmou v prvním kole víc dětí, než je kapacita školy. Počítají totiž s tím, že mnoho přijatých si nakonec vybere jinou školu než tu jejich.

Jenže už v lednu museli ředitelé hlásit, kolik studentů letos přijmou: „Když jich vezmu 60, abych si tam nechal nějakou rezervu, tak porušuji zákon, protože jsem oznámil, že jich beru 30,“ stěžuje si ředitel pražského Keplerova gymnázia Jiří Růžička.

Ministerstvo školství plánuje vytvořit do příštího roku vlastní informační systém, který by měl ředitelům středních škol usnadnit administrativu s novým systémem přijímacích zkoušek. Kvůli němu se letos například na obchodní akademii Heroldovy sady přihlásilo skoro pětkrát víc žáků než loni. Její ředitel odhaduje, že pětinásobně vzrostou i náklady na administrativu zkoušek. Celkem stály loni přijímačky v celém Česku 11 milionů korun, letos to může být i přes 40 milionů.

Většina škol bude brát bez přijímaček

Určitým zjednodušením je to, že přijímací zkoušky pořádají většinou už jen gymnázia a výběrové školy, zbytek bere bez přijímaček. „V tomto směru zvažujeme pro příští rok nasazení nějakých centrálních testů, které bychom nabídli středním školám jako vhodné a srovnatelné kritérium,“ uvedl náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger.

Často diskutovaný bod novely o třech přihláškách na střední školy přitom nevzešel z ministerstva školství, ale od poslanců. Kritici mu vyčítají, že třeba na malém městě se třemi středními školami se přihlásí všechny děti na všechny tři školy, v prvním kole se dostanou ti nejlepší všude a zbytek nikam. „Stráví s tím neuvěřitelné množství času a přitom budou ve stresu, protože budou mít najednou pocit, že jejich děti se nedostanou nikam,“ zlobí se Jiří Růžička.

Tři přihlášky se přitom týkají i zájemců o víceletá gymnázia. Zde však poptávka studentů převyšuje nabídku, školy se tak nemusejí bát, že zůstanou nenaplněny. Nový systém zkoušek prý pomůže jen malému počtu velmi šikovných dětí, které se dostanou na všechny tři školy a budou si moci vybírat. Ředitelé chtějí po letošních zkouškách žádat změnu. „My se budeme snažit dotlačit zainteresované osoby k tomu, aby se systém zjednodušil, zracionalizoval,“ dodal Růžička.