V Desné používají vůz s hybridním pohonem

Desná (Jablonecko) - Městský úřad v Desné začal jako první v zemi používat pro potřeby samosprávy auto s hybridním pohonem. Důvodem pořízení vozu byla šetrnost k životnímu prostředí a také levnější provoz. Desná předpokládá, že s novým autem ročně ujede 19 000 kilometrů, vyprodukuje přitom o 893 kilogramů emisí méně, než kdyby auto jezdilo na benzin nebo naftu, a ušetří přes 21 000 korun, informoval starosta Marek Pieter.

Podle něj jde o pilotní projekt, který má ověřit výhodnost používání hybridních aut v samosprávě. Minimálně jedno auto má každá obec s více než 2 000 obyvateli, takových obcí je v Česku 633. „Kdyby všechny tyto obce měly auta s hybridním pohonem, za rok provozu by se snížily emise CO2 o 565 tun a samospráva navíc ušetřila 13,6 milionu korun na rozdílu pohonných hmot a pojištění,“ vypočítal Pieter. Přiznal přitom, že jedinou nevýhodou je asi o 60 000 korun vyšší pořizovací cena. Auto ale městu koupil krajský úřad.

Desná si tím připsala na své konto již třetí prvenství v ověřování novinek. V roce 1973 byl v Desné postaven první dům s pečovatelskou službou v zemi a v roce 2007 město zahájilo provoz první veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrické invalidní vozíky. Protože v Česku, na rozdíl třeba od Dánska a Norska, zatím neexistuje síť těchto stanic, nemohlo si město pořídit elektromobil, ale muselo se spokojit a autem na hybridní pohon.

V tuzemsku žádný výrobce automobilů s hybridním pohonem neexistuje. Z nabídek tří zahraničních automobilek město nakonec vybralo Hondu Civic. „Emise jsou o třetinu nižší než u běžného auta, levnější je i pojištění,“ podotkl Pieter. Podle informací prodejců se v ČR loni prodalo 187 vozů s hybridním pohonem, nejvíce z nich bylo značky Lexus.