Ústavní soud nemá autorizovaný překlad Lisabonské smlouvy

Praha - Ústavní soud (ÚS) nemá k dispozici autorizovaný překlad Lisabonské smlouvy. Podle některých právníků i politiků by se proto měl reformním dokumentem EU přestat zabývat, protože nejsou naplněny základní požadavky pro přezkoumání dokumentu. Text v oficiálním českém znění neměl ani Senát, který požádal ÚS přezkoumání, zda je smlouva v souladu s českou ústavou. Soudci tak musí vycházet pouze z neautorizovaného překladu, který není oficiálně schválen Bruselem. Informaci přinedl server iDnes.cz.

„Jsou tady dvě úplná znění, ale ta jsou vytvořena neoficiálně. Nepochybuji o tom, že jsou kvalitní, ale oficiální materiál to není,“ uvedl senátor ODS Jiří Oberfalzer. Soud nyní shromažďuje posudky od zúčastněných stran. Své stanovisko tak musí podat Poslanecká sněmovna i Senát. Prezident Václav Klaus se k Lisabonské smlouvě vyjádřil - po irském odmítnutí ji označil za mrtvou.

Irské odmítnutí Lisabonské smlouvy Evropskou unií otřáslo. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga to ale není důvod k zastavení ratifikace tohoto dokumentu. Připomněl však, že Česko musí napřed vyčkat rozhodnutí Ústavního soudu. S chybějícím autorizovaným překladem se ovšem jeho rozhodování může protáhnout o další měsíce.

České politické strany se k ratifikaci stále nestaví jednotně. Komunisté chtějí prosadit referendum. Sociální demokraté jsou - podobně jako lidovci - pro pokračování ve schvalovacím procesu. ODS čeká na rozhodnutí Ústavního soudu. Premiér ale už dříve uvedl, že po irském NE považuje ratifikační proces za přerušený.