Udělování víz by zprůhlednily záznamy pohovorů

Brno - Z pohovorů s cizinci, kteří žádají na českých zastupitelských úřadech v zahraničí o vízum, by ambasády měly pořizovat písemný záznam. Jako protikorupční opatření to dnes navrhla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Na kancelář veřejného ochránce práv se obracejí odmítnutí žadatelé o vízum, kteří mnohdy mluví o korupci. Bez existence záznamu ale nelze správnost neudělení víza přezkoumat. Záznamy by přitom podle Seitlové chránily i úředníky.

Podle Seitlové není možné systém udělování víz zprůhlednit, pokud nebude možné zpětně ověřit, jak žadatel odpovídal u pohovoru: „Ten je v řadě případů pro rozhodnutí o udělení či neudělení víza klíčový.“ S povinností úředníků pořídit z pohovorů písemný záznam počítá připravovaná novela zákona o pobytu cizinců. „Je za tím obrovská práce,“ řekl dnes Pavel Pořízek z kanceláře ombudsmana. Novelu ale zatím neprojednala ani vláda.

Seitlová předpis uvítala, dodala ale, že by mohl jít ještě dál. Ministerstvo zahraničí požádala o zvážení, zda z pohovorů nepořizovat audiozáznamy, jak to dělají zastupitelské úřady některých jiných zemí. Odpadl by problém dodatečného nesouhlasu žadatele s obsahem záznamu, jak ho vytvořil konzulární úředník. Zřízení takového archivu by podle ní nebylo nákladné. „A kdykoliv se objeví stížnost, je možné tento záznam dohledat zpětně,“ uvedla.

Pochybnosti o tom, zda přístup k zastupitelským úřadům ČR v zahraničí a získávání víz neprovází korupce, se v minulosti objevilo víckrát. V této souvislosti se mluvilo například o Vietnamu a Ukrajině. Seitlová dnes uvedla, že od roku 2008, kdy se podezření objevila, se situace zlepšila. Ambasády zrušily problematická a často kritizovaná call centra pro objednávání k podání žádosti o vízum a zavedly nový elektronický registrační systém.

Cizinci mají zhoršený přístup ke zdravotnímu pojištění

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová kritizovala i přístup cizinců ke zdravotnímu pojištění v Česku. Část z nich je prý v této oblasti diskriminovaná. Všechny vlády přitom od roku 2005 slibovaly, že mají v plánu situaci změnit, což se ovšem nestalo. Situaci už loni kritizoval zesnulý ombudsman Otakar Motejl. Připomněl, že za cizince se provdá nebo s cizinkou ožení deset procent Čechů. Legislativa upravující pobytové a sociální zázemí takto vznikajících vztahů je prý ale, „mírně řečeno, retardovaná“. "Stále vychází ze schématu do české postele český manželský pár." 

Dnes zástupci kanceláře ombudsmana mluvili o přímé diskriminaci části cizinců. Platí to o lidech nad 70 let. Některé komerční pojišťovny prý paušálně uplatňují pravidlo, že s nimi smlouvy neuzavřou. Cizinci navíc u nás mají i nerovné postavení v přístupu ke vzdělávání. Když se děti cizinců nenaučí správně česky, zhoršuje to jejich pozdější uplatnění na trhu práce a možnost začlenění do společnosti, upozornila Seitlová.

Problém s kurzy češtiny mají lidé ze zemí mimo Evropskou unii. Podle školského zákona je bezplatná výuka češtiny určena pouze dětem občanů ze zemí EU. Děti ostatních cizinců, kteří u nás dlouhodobě či trvale žijí, jsou z ní vyloučeny. „Myslím, že chceme, abychom neměli určité sociální napětí, určité sociální problémy nebo sociálně vyloučené skupiny,“ uvedla Seitlová, která také upozornila na nebezpečí zvýšené kriminality.