Švejnar oznámil kandidaturu na prezidenta

Praha - Profesor Jan Švejnar dnes na tiskové konferenci oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Dnes před polednem jej na funkci prezidenta republiky oficiálně navrhlo deset senátorů ze všech frakcí vyjma ODS a KSČM. O funkci se utká v únoru příštího roku s Václavem Klausem, který jako favorit ODS usiluje o znovuzvolení.

Švejnar pevně věří, že získá silnou podporu a uspěje. „Chci nabídnout reálnou alternativu k obsahu i stylu výkonu této funkce,“ zdůvodnil své rozhodnutí Švejnar, který nyní působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě.

Švejnar vnímá prezidentskou funkci jako službu veřejnosti. „Chci být prezidentem sjednocujícím, ne polarizujícím, chci být prezidentem všech občanů této země,“ dodal.

Pokud jej parlament zvolí do čela státu, slíbil vést otevřený dialog s politickou reprezentací i občanskou společností. „Jsem hrdý na Českou republiku, a pokud budu zvolen, učiním vše, aby naši občané mohli být hrdí na svého prezidenta,“ řekl. V prezidentské funkci chce dokázat, že prosazování národních zájmů a proevropský postoj „nejenže nestojí proti sobě, ale jdou spolu ruku v ruce“.

Za klíčové priority nadcházejícího období považuje ukončení transformačního období. „Nastal čas obrátit list za černobílým viděním světa,“ soudí. Švejnar se hodlá zapojit do prosazování klíčových ekonomických a sociálních reforem včetně reformy důchodového systému. K tématu vybudování radaru na českém území Klausův rival jen obecně poznamenal, že je nutné pokračovat ve vyjednávání s USA. Problém globálního oteplování, považuje za důležité téma, které se podle něj má stát součástí české zahraniční politiky.

Pod Švejnarovu kandidaturu se podepsali zástupci klubů ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu SNK. Rozhovory s politickými stranami jej přesvědčily o tom, že může získat mezi zákonodárci silnou podporu. Věří, že si nakloní i ty sociální demokraty, kteří o jeho kandidatuře pochybují, proto je ochoten v sobotu jít své představy obhájit na ústřední výkonný výbor ČSSD. Zároveň vnímá i důležitost hlasů zákonodárců KSČM, kterým chce dokázat, že klade i patřičný důraz na sociální politiku.

Švejnar se již setkal se všemi poslaneckými i senátorskými kluby vyjma ODS, která už i oficiálně navrhla znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky. Švejnar i Klaus mají u lidovců své příznivce. KDU-ČSL se proto zřejmě nesjednotí na tom, komu z nich dají hlasy její zákonodárci při únorové volbě hlavy státu. Rozhodnuti nejsou ani komunisté. Jasnější je situace u sociálních demokratů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce své straně navrhnout podporu Švejnarovy kandidatury.

Jan Švejnar, který v současné době působí v mnoha státních, soukromých i mezinárodních organizacích jako poradce a konzultant, se narodil v roce 1952 v Praze. Krátce před maturitou v roce 1970 emigroval do Švýcarska a následně do Spojených států, kde vystudoval ekonomii. Po sametové revoluci se vrátil do tehdejšího Československa jako člen mise Světové banky.