Studenti ze zrušeného oboru na UJAKu mohou dostudovat v Praze nebo Brně

Posluchači zrušeného oboru Speciální pedagogika na pražské Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) budou moci dokončit studium na Masarykově univerzitě v Brně nebo v Praze na Karlově univerzitě. Přijímací zkoušky budou na obou univerzitách v lednu. UJAK přišla o akreditaci pro navazující magisterský obor Speciální pedagogika letos v záři.

Přihlášky do Brna mohou uchazeči podávat od listopadu do konce letošního roku, Univerzita Karlova je přijímá od úterý do 27. listopadu. Zájemce o studium zve univerzita 7. listopadu na Den otevřených dveří.

„Rozhodli jsme se vyjít vstříc jak ministerstvu, tak kolegům, kteří ztratili statut studenta kvůli zániku akreditace Univerzity Jana Amose Komenského, a dřívější studium jim tak bylo ukončeno bez jakéhokoliv jejich provinění," uvedl děkan Pedagogické fakulty MU Jiří Němec. Tam se momentálně vyučuje obor nejvíce se shodující se zrušeným na UJAKu.

Celkem ho navštěvovalo více než 700 posluchačů, kteří dnes za sebou mají dva semestry. „Masarykova univerzita otevře přijímací řízení s tím, že pokud splní jeho podmínky, může přijmout maximálně 150 zájemců. Úspěšní uchazeči mohou požádat o uznání některých předmětů, které už absolvovali na škole předchozí," doplnila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

„Uchazeči, kteří splní podmínky, mezi něž patří také doložení absolvování dvou semestrů předchozího studia a zisk minimálně 40 kreditů, mohou začít studovat na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v jarním semestru," dodala mluvčí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Studenti chtějí dostudovat na UJAKu

Studenti, kterých se zrušení magisterského oboru dotklo, ovšem považují přechod na veřejné vysoké školy za nereálný, proto požadují, aby mohli dostudovat na UJAKu. Z toho důvodu o víkendu v Praze uspořádali protestní demonstraci. Z celé situace viní ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), která podle nich nedodržuje slib bývalého ministra školství Marcela Chládka. Studentům prý slíbil, že všichni na UJAKu dostudují. Proto se otevřeným dopisem obrátili o pomoc na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD).