Stovky lidí pochodovaly Prahou proti antisemitismu

Stovky lidí vyrazily v Praze na pochod dobré vůle. Zapojit se mohli všichni, kdo chtěli veřejně vystoupit proti antisemitismu. Mírový pochod vyšel ve 14:00 z náměstí Franze Kafky a zamířil do Valdštejnské zahrady, kde pokračoval kulturní program. Akce se účastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nebo izraelský velvyslanec Gary Koren.

Účastníci pochodu se nejprve zastavili na Palachově náměstí před Rudolfinem k pietní vzpomínce na oběti holocaustu. „Letos si připomínáme 70 let od konce druhé světové války a živých svědků oněch tragických událostí valem ubývá. Hovoří se o tom, že letos možná zažíváme poslední kulaté výročí konce války, na kterém ještě promluví přímí pamětníci,“ uvedl Mojmír Kallus, předseda pořádajícího Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém.

Průvod pak zamířil do Valdštejnské zahrady, kde se všichni shromáždili a v 15:00 začal kulturní program. Jeho součástí byl například přednes zdramatizovaných úryvků z knihy Eriky Bezdíčkové Moje dlouhé mlčení a vystoupení dvou pamětníků, Dagmar Lieblové a Tomana Broda. Večer akci ukončí jazzový koncert izraelských skupin v Divadle U Hasičů.

Přemysl Sobotka (ODS), senátor:

„Z různých koutů světa slyšíme slova o antisemitismu a xenofobii. Pokud s tím nebudeme bojovat, mohli bychom dopadnout jako ve 30. a 40. letech v Evropě.“

V pochodu šli symbolicky i někteří „zmizelí sousedé“, a to díky iniciativě českých a německých studentů, kteří se seznámili s osudem židovských spoluobčanů ze svého rodného města a přineli jejich portréty. 

Pokojný protest proti nenávisti a násilí organizuje křesťanské sdružení, které chce připomínat společné tradice, jež jsou základem evropského společenství.