Síť komplexních center má pomoci v boji s mrtvicí

Praha - V Česku vznikne síť komplexních center pro péči o pacienty s mrtvicí. Ministerstvo zdravotnictví vydalo standardy pro tato centra a v auditech prověří, která pracoviště je splní. Zdravotní pojišťovny zaplatí centrům více, dostanou také peníze z EU. Novinářům to dnes řekl první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ustavení center neznamená podle Šnajdra rušení stávajících neurologických pracovišť, ale cílem je vytvořit síť pracovišť schopných poskytnout vysoce kvalitní péči pacientovi s akutní cévní mozkovou příhodou. „Zásadní problém je v tom, že pacient se musí dostat do správné nemocnice. Samozřejmě, že se vždycky do nemocnice dostane, ale musí se dostat do té správné, která mu poskytne právě tu péči, kterou potřebuje,“ řekl pro ČT předseda České neurochirurgické společnosti Vladimír Beneš.

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová:

„Do konce března se všechna zdravotnická zařízení mohou hlásit o statut těchto center, v průběhu dubna skupina tyto žádosti vyhodnotí.“

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Síť bude trojstupňová - vedle zhruba deseti až 12 komplexních center s neurochirurgií budou centra iktová, kde neurochirurgie nebude, a pak běžná pracoviště. Záchranná služba bude vědět, kam dopravit pacienta. Nemocné s akutní cévní mozkovou příhodou doveze do komplexního centra. Iktová centra budou pečovat o pacienty s neakutní cévní mozkovou příhodou.

V ČR je ročně 55 000 pacientů s cévní mozkovou příhodou. Na řadě pracovišť dostanou špičkovou péči, problém ale je, že jejich síť je nevyvážená. Záchranná služba doveze pacienta do nejbližší nemocnice, která ho poté předá specializovanému pracovišti. Promešká se tak interval 4,5 hodiny, kdy lze ucpané cévy zprůchodnit a uzdravit pacienta bez následků.

Česko patří k zemím s až trojnásobně vyšším výskytem cévní mozkové příhody oproti ostatním vyspělým státům Evropy, úmrtnost dosahuje ve srovnání s většinou vyspělých států téměř dvojnásobných hodnot.