Silnici za krajské peníze vybudují Vikýřovice

Olomouc - Dvoumilionová dotace Olomouckého kraje umožní postavit ve Vikýřovicích na Šumpersku novou silnici, která svede těžkou dopravu mimo zastavěnou oblast. Spolu s vikýřovickou radnicí uspělo dalších 32 projektů, jejichž celková částka činí 18,7 milionu korun.

„Jedná se asi o stometrovou přeložku, které odvede kamionovou dopravu z podnikatelského areálu přímo na silnici I. třídy. Dosud náklaďáky spedičních a stavebních firem jezdí po úzké silnici mezi rodinnými domy a obdrželi jsme kvůli tomu několik peticí,“ uvedla starostka Vikýřovic Zdeňka Riedlová. Dodala, že těžká doprava kromě dvou desítek rodinných domků ohrožuje a obtěžuje i cyklisty nebo nedaleké dětské centrum. Navíc se zde chystá další výstavba rodinných domů.

„O evropské a jiné dotace jsme usilovali čtyři roky. Vždy se ale našlo nějaké kritérium, které jim zabránilo,“ prohlásila starostka. Dnes obec uspěla v kapitole tzv. významných projektů. Ty i podle hejtmanství patří k administrativně nejjednodušším.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje rozdělilo 18,7 milionu korun a za letošní rok celková suma přesahuje 66 milionů. „Předesílám, že už nyní je jasné, že vzhledem k množství žádostí budeme peníze rozdělovat ještě na posledním řádném zastupitelstvu v září,“ uvedl po hlasování hejtman Ivan Kosatík.