Senát schválil rozšíření výběru léků, na něž nebude nutný recept

Praha - Výběr léků, které by si lidé při splnění určitých podmínek mohli koupit i bez receptu, se pravděpodobně rozšíří. Počítá s tím návrh nového zákona o léčivech, který schválil Senát. Normu, která má mimo jiné rozšířit také internetový prodej léků, nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Nový zákon rovněž převádí do českého právního řádu nové evropské předpisy v oblasti léčiv, například evropskou směrnici o technických požadavcích pro krev a krevní komponenty. Česko mělo tyto předpisy promítnou do národních zákonů do konce října 2005, upozornil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Kvůli této absenci už prohrála dva spory s Evropskou komisí u Evropského soudního dvora, zatím bez sankcí.

Do nové skupiny léků, které by za určitých podmínek bylo možné vydat bez receptu, by měly patřit podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) například léky na snižování cholesterolu nebo antikoncepce. Pacient by měl při jejich koupi mimo jiné prokazovat svou totožnost, u antikoncepce i věk. „Jako příklad uvedu, aby to bylo úplně jednoduché a odlehčené: Bude možnost, aby si mládež Postinor vyzvedla bez receptu,“ uvedl s úsměvem ministr zdravotnictví.

Zákon má podle něj také zavést elektronické recepty, zvýšit záruky za bezpečnost a kvalitu léčiv a zavádí postup sledování dostupnosti léčivých přípravků pro pacienty. Řada změn se týká oblasti registrace léčiv. Zákon umožní třeba zrušit registraci, pokud léčivý přípravek není po dobu tří let uváděn na trh. Umožňuje také v důsledku celospolečenských hrozeb pandemie či terorismu za zvláštních podmínek použít i neregistrované léčivé přípravky, uvedl Julínek.

Místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS), původní profesí veterinář, za jeden z největších problémů zákona označil to, že zákon umožní chovatelům nakupovat léky přímo u distributora, byť na základě předpisu od kteréhokoli veterinárního lékaře. Liška se kvůli tomu obává nesprávného používání veterinárních léčiv, což by se mohlo projevit na nezávadnosti masa a mléka.

Julínek přiznal, že zákon v tomto směru nenabízí nejšťastnější řešení, ale státní veterinární správa bude muset zvládnout kontrolu pohybu veterinárních léčiv. Zákon nakonec podpořilo 58 ze 61 přítomných senátorů.