Rychetskému Suchánek nevadí, měl by ale přestřihnout šňůru k ČSSD

Praha - Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský kývl prezidentovi Miloši Zemanovi, který plánuje navrhnout Radovana Suchánka z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy do pozice ústavního soudce. Suchánek, který také radí ČSSD, by se ale podle hlavy ÚS měl odstřihnout od politiky. Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová pro ČT vyjádřila pochybnost nad Suchánkovou stranickou angažovaností. Existuje podle ní v justiční soustavě několik již vyprofilovaných osobností, Suchánka mezi ně ale nepočítá.

Rychetský proti Zemanovu záměru nemá námitek, soud by prý mohl čtyřicetiletý Suchánek omladit. Podle předsedy ÚS by mohl Suchánek uspět i u senátorů, kteří musí prezidentův návrh schválit. Rychetský dodal, že každý nováček mezi ústavními soudci se většinou rád odstřihl od politiky. „Doufám, že i v tomto případě nastane stejná situace,“ dodal Rychetský.

Suchánek by mohl u Ústavního soudu vystřídat Dagmar Lastoveckou, které ve čtvrtek vypršelo funkční období. Podle původního prezidentova plánu měl někdejší primátorku Brna a senátorku za ODS nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. Nezískal však podporu v Senátu ovládaném sociálními demokraty.

Wagnerová vidí vhodnější kandidáty

„Je bezpochyby velmi šikovný mladý muž, který má před sebou určitě velkou perspektivu. Nicméně zatím mi připadá, že není úplně rozhodnut, zda chce působit jako politik…, a vedle toho působí na právnické fakultě, pracuje jako advokátní koncipient v jedné advokátní kanceláři. Mám pocit, že ještě profilovaný není,“ uvedla senátorka a dodala, že jsou tu lidé, kteří už v obdobném věku profilovaní v oblasti práva jsou.

Eliška Wagnerová
Zdroj: ČT24

Jmenovala Vojtěcha Šimíčka a Zdeňka Kühna, kteří působí u Nejvyššího správního soudu a podle Elišky Wagnerové se nejen profilovali v oblasti práva, ale také prokázali, že „dokážou odolávat různým politickým tlakům a rozhodovat sami za sebe“. O Suchánkovi je ale pouze známo, že pracoval ve službách ČSSD, ale autentické názory jeho samotného známy nejsou.

Na námitku, zda politická příslušnost není vedlejší, protože u Ústavního soudu se již osvědčily osobnosti s politickou minulostí, Wagnerová uvedla, že lidé jako Pavel Rychetský nebo Dagmar Lastovecká se pro politiku v minulosti dobrovolně rozhodli s přesvědčením prezentovat zde své názory. Navíc se mnohdy v rámci stranického působení projevili nonkonformně. „U tohoto kandidáta zatím jeho názory nevidím, ale spíše vidím tlumočení názorů ČSSD, ať už poslanecké, nebo senátorské frakce,“ doplnila bývalá ústavní soudkyně.

Radovan Suchánek vlevo
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Plán navrhnout na ústavního soudce právě Radovana Suchánka už avizoval prezident Miloš Zeman. Suchánek vedle Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy působí také jako právní poradce ČSSD. U Ústavního soudu by měl vystřídat primátorku Brna a senátorku za ODS Dagmar Lastoveckou, které ve čtvrtek vypršelo funkční období. V minulosti podle svého profesního životopisu působil Suchánek jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

Eliška Wagnerová ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)