Ruzyně v lednu odbavila o 14 procent méně pasažérů než loni

Praha – Všeobecný útlum v letecké dopravě se stále výrazněji projevuje i na statistikách pražského mezinárodního letiště. Podle nově zveřejněných statistik Letiště Praha pokračuje letos pokles z konce loňského roku; v lednu letištěm prošlo 650 tisíc cestujících, což je téměř o 14 procent méně než loni.

Zmenšuje se také hustota provozu. V lednu odstartovalo nebo přistálo méně než 12 tisíc letadel, což je snížení proti loňsku o deset procent. Nejvíce pasažérů cestovalo mezi Prahou a Moskvou. Výrazný, více než čtvrtinový propad nastal u letecké přepravy zboží a pošty. Celkem Ruzyně odbavila 2 900 tun.

Za celý loňský rok letištěm přesto prošel rekordní počet 12,6 milionu pasažérů, tj. o 1,5 procenta více než v roce 2007. Rekordu letiště dosáhlo díky úspěšné letní sezoně, v podzimních měsících ale již kvůli krizi přišel propad.

Odliv pasažérů potkal podnik v době, kdy jej chce stát prodat strategickému investorovi. Podmínky soutěže by měla vláda projednávat zřejmě v září. Prodej by mohl státu vynést až 100 miliard korun.