Rampula: Únik informací v kauze Pandur se prověřuje na můj podnět

Praha - Protikorupční policie začala prověřovat únik informací v kauze Pandur na základě trestního oznámení, které podal 6. června pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Média se podle něj mohla dostat k výpovědi utajovaného svědka od žalobců z vrchního či nejvyššího státního zastupitelství. Oba úřady tvrdí, že podle jejich interního šetření od nich informace neunikla. Celá kauza tak dál vyostřuje spory mezi Rampulou a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který na základě tříbodové zprávy požaduje Rampulovo odvolání. Podle zjištění České televize je ale zpráva plná rozporů.

„Trestní oznámení znělo na neznámého pachatele, ovšem z řad státních zástupců, kteří mohli přijít do styku s tímto protokolem,“ uvedl Rampula. Podle něj šlo o dva žalobce z vrchního a jednoho z nejvyššího státního zastupitelství. Konkrétní jména uvést nechtěl, poskytl je prý však policii.

Podle týdeníku Respekt se do Rakouska za klíčovým svědkem vydali koncem letošního března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou. „Protikorupční policie začala s prověřováním Vrchního státního zastupitelství (VSZ), protože podle řady indicií se domnívá, že informace unikla právě odtud,“ řekl redaktor týdeníku Respekt pro ČT, nevyloučil však možnost úniku z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). „Nicméně další indicie nuancují, že z Nejvyššího státního zastupitelství to nebylo,“ dodal.

Ministr Jiří Pospíšil:

„Já osobně považuji tento únik za mimořádně závažný. Je dobře, aby celá věc byla prošetřena.“

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek nepotvrdil ani nevyvrátil v této souvislosti informace o jakémkoli prověřování. Ani mluvčí NSZ Helena Markusová nechtěla kauzu komentovat. „Naprosto jsme vyloučili, že by informace unikly z Nejvyššího státního zastupitelství,“ řekla pouze. I Rampula ale tvrdí, že z jeho úřadu nic neuniklo. „Interní šetření nepotvrdilo únik tohoto protokolu z VSZ v Praze,“ řekl ČT.

Mladá fronta Dnes a Právo zveřejnily 11. května výpověď manažera rakouské zbrojařské firmy Steyr Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek a žil pod skrytou identitou. Jeho svědectví mělo přinést nové světlo do údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Szücs vyšetřovatelům dosvědčil, že si Marek Dalík v roce 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu. V Rakousku zveřejnění jeho jména v médiích vyvolalo zděšení tamních justičních institucí. Rampula ale tvrdí, že únik nijak nepoškodil česko-rakouskou spolupráci.

Ministr rozhodne o Rampulovi zřejmě až na konci měsíce

Celá kauza ale dál vyostřuje spory mezi Rampulou a Zemanem. Ty propukly poté, co začala běžet lhůta, kterou má ministr Jiří Pospíšil na Rampulovo odvolání. Zeman ho požaduje na základě tříbodové zprávy. Ta je ale podle zjištění ČT plná rozporů. Rampula měl například porušit ústavu, když podepsal mezinárodní smlouvu. Podle Zemana na to jako státní zástupce nemá právo. Posudek, který si nechalo poslat ministerstvo, je ale na Rampulově straně. V další kapitole Zeman zpochybňuje loňskou předvánoční cestu státních zástupců do Mnichova, kde se setkali s německými kolegy. Zeman naznačoval, že se jednání možná vůbec neodehrálo a zbytečně se utrácely peníze. Akci už ale potvrdil generální státní zástupce v Mnichově.

Klíčová pro možné odvolání proto zůstává největší pasáž o formálních i zásadních chybách celého zastupitelství. Symboly jsou kauzy Gripen a Mostecká uhelná. A také případ IPB. V tom měl Rampula podle týdeníku Respekt nestandardně zasahovat do práce svých podřízených. Sám vrchní žalobce to ale odmítá. Ministr původně odhadoval, že vynese nad Rampulou verdikt v polovině června. Datum nakonec posunul na konec měsíce, ani to ale nemusí být konečné.

Nejvyšší státní zastupitelství
Zdroj: ČT24