Poslanci schválili konec kampaní za stovky milionů

Poslanci schválili konec kampaní za stovky milionů (zdroj: ČT24)

Strany asi budou mít od příštího roku omezeny výdaje na volební kampaně. V případě voleb do sněmovny budou moci utratit maximálně 90 milionů korun. U dalších typů voleb s výjimkou komunálních bude tento strop nižší. Politické strany také budou moci dostat od jednotlivce nebo firmy jako dar nejvýše tři miliony korun za rok.

Novely počítají také s povinným zřízením transparentních volebních účtů a podřízením kontroly financování stran chystanému Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

K této instituci měli výhrady zástupci KSČM i ODS. „Úřad je nadbytečný. Bude stát nad všemi politickými stranami a je v rozporu s Ústavou ČR,“ myslí si poslanec Vladimír Koníček (KSČM). ODS zase neúspěšně navrhovala, aby kompetence přešla na předsedu Poslanecké sněmovny a kontrolu dál prováděl kontrolní výbor.

V případě krajských voleb má být limit kampaní stanoven na sedm milionů korun na kraj. Kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta. Zavedení limitů se nemá týkat voleb do zastupitelstva hlavního města, byť plní roli krajského zastupitelstva.

Maximální výdaje na kampaně
Zdroj: ČT24

Poslanci schválili i omezení půjček. Strany by si je nově mohly brát jen od bank. Navrhla to TOP 09, hnutí ANO protestovalo. „Zákon byl namířen proti našemu hnutí, protože máme jasné sponzory a máme jich nejvíc. Hnutí si samozřejmě půjčí peníze v bance,“ reagoval předseda ANO Andrej Babiš. 

Norma má také zvýšit stranám pro sněmovní a evropské volby volební kauci, tedy příspěvek politických stran státu na volební náklady, a to z 15 000 na 19 000 korun.

Poslanci vládní předlohu doplnili i o omezení kampaně, kterou by ve prospěch konkrétní strany či kandidáta prováděli nekandidující jednotlivci, firmy nebo spolky. Museli by se u úřadu pod hrozbou sankce zaregistrovat a do kampaně by nesměli investovat více než 1,8 milionu korun v případě voleb do sněmovny.  

„Bezprostředním impulsem byl patrně vstup Andreje Babiše a jeho financí do české politiky,“ dodává politolog z Metropolitní univerzity Jan Outlý. „V porovnání se současnými výdaji velkých stran je to výrazné snížení, kampaně stávaly stovky milionů, naopak menší strany nedosahovaly ani devadesátimilionové částky. Dnes je ale situace jiná, s výjimkou hnutí ANO nedisponují strany vysokými rozpočty, a proto s těmito limity souhlasily. Bude je to nutit hledat úspornější formy kampaní a neinvestovat tolik do billboardů.“

Politolog Outlý: Sněmovna reaguje na Babišovy finance (zdroj: ČT24)