Počet vloupání do bankomatů v Česku klesá

Praha - Vloupání do bankomatů v Česku v posledních letech výrazně ubylo. Policisté sice v Česku od roku 2005 zaznamenali již 82 vloupání, přičemž způsobená škoda přesahuje 50 milionů korun, v letošním roce však kriminalisté řeší zatím jen deset případů. Lupiči si nejčastěji vybírají přístroje, které nejsou přímo v bankách, ale například v obchodech či průchodech. Do bankomatů se často dostávají pomocí autogenu, případně jej ukradnou celý.

Poslední pokus o vyloupení bankomatu se podle policie odehrál ve čtvrtek brzy ráno v pekařství v Hustopečích. Jihomoravští policisté z činu viní tři Maďary, kteří jsou zároveň podezřelí z dalších desítek útoků na bankomaty, vedle Česka například i v Německu, Maďarsku či na Slovensku. Detektivové soudí, že od roku 2005 mají tihle tři lupiči na svědomí přes 80 případů s padesátimilionovou škodou.

Cizinci podle policie ve čtvrtek způsobili škodu více než 1,1 milionu korun, za což jim hrozí až 12 let vězení. Zlodějům na celou akci stačilo necelých patnáct minut. „Vloupali se do objektu a pokoušeli se bankomat otevřít, načež byli vyrušeni a při útěku zadrženi,“ konstatoval Viktor Mrňous, člen speciálního týmu Without Borders, který vznikl v dubnu 2007 a zabývá se kriminalitou spojenou s bankomaty.

Podle jeho šéfa Jana Nogy lupiči na bankomaty útočí nejčastěji zezadu, když autogenem vypálí do stěny bankomatu otvory a pak vypáčí zadní dveře. „Jsou to vesměs bankomaty, které jsou vestavěné, a mají přístup do zadní části - do prostoru plnění bankomatů,“ uvedl Noga.

Způsoby, jak bankomat vykrást, jsou však různé. Nejčastěji zloději používají svářečku, nebo si bankomat rovnou odvezou celý. To se podle člena týmu Without Borders Jiřího Burdy dělá například pomocí lan, která se uvážou na bankomat, načež zloději přístroj vytrhnou pomocí auta. „Pokud bankomat mají snahu vyloupit, tak se snažíme, aby si ty peníze, když už si je odnesli, neužili. To znamená, že jsou v bankomatu systémy, které znehodnotí bankovky,“ objasňuje Petr Barák z České bankovní asociace. Jan Noga dodává, že nad některými vybranými rizikovými bankomaty v takzvaném zvláštním režimu mají zvýšený dohled.

Podle Baráka v současnosti útoků na bankomaty ubývá. V roce 2005 zloději vypálili otvory do 52 bankomatů, letos podle policejních statistik kriminalisté řeší zatím 10 případů. K tomu podle Baráka přispělo i to, že se banky po konzultacích s policií snaží zvyšovat zabezpečení přístrojů.